A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A rákos megbetegedések közel 80 százaléka potenciálisan megelőzhető.
Vágólapra másolva!

A világon a rákos halálozásról adatokat szolgáltató országok között Magyarországon a legmagasabb a daganatos halálozások aránya. Hazánkban évente 50-55 ezer a daganatos megbetegedések száma. A daganatok miatt 35 ezren halnak meg, vagyis egy Esztergom nagyságú város lakosságát veszítjük el minden évben.

A halálozásban ráadásul éppen azokban a daganatfajtákban haladjuk meg a más államokbeli arányokat, amelyeknél a daganatok korai felismerésére megfelelő szűrővizsgálati módszerek állnak a rendelkezésre (méhnyakrák, emlőrák, vastag- és végbélrák, szájüregi- és prosztatarák.)

Tudnunk kell, hogy a rákos megbetegedések közel 80 százaléka potenciálisan megelőzhető: nem elháríthatatlanul végzetes sorscsapás, hanem kialakulásában a táplálkozás, az italozás, a dohányzás, a mozgáshiány, a környezetszennyezés, a fertőzések, a sugárzások kölcsönhatása játszik szerepet. Ezért az elsődleges feladat az egészség megőrzése.

Sokat árt az is, hogy az emberek jó része hallani sem akar a rákról, csupán retteg tőle. Ezért elmulasztják az egészségi állapotuk önellenőrzését, figyelését, nem veszik igénybe a karbantartó orvosi vizsgálatokat, nem mennek el rákszűrési vizsgálatra, a gyanút keltő jelek észlelése esetén is húzzák-halasztják az orvoshoz fordulást. A rákos betegségben elhunytak fele megmenthető lett volna, ha az elváltozást, a daganatot idejében felismerik, és a megfelelően kezelik.

A szűrés lehetővé teszi a daganat kialakulását megelőző állapot, vagy az elváltozás korai felismerését. Szakszerű kezeléssel megelőzhető a rák későbbi kifejlődése, illetve lehetővé válik a gyógyítása. Lényegében alig van olyan más betegség, amelynek kimenetelét magunk is oly nagymértékben tudnánk befolyásolni, mint éppen a rákos megbetegedést, többségében az egészség megőrzésével és a korai felismeréssel.

A rák felderítésére rendelkezünk mindazokkal az eszközökkel, amelyekkel a daganat korai, tünetmentes szakaszában felismerhető. Szervezett szűrés indul a méhnyakrák, az emlőrák, a vastag- és végbélrák korai felismerésére.

A Magyar Rákellenes Liga felhívja és kéri a civil szervezeteket: tagjaikat buzdítsák arra, hogy a környezetükben élőkkel együtt menjenek el a szűrésekre. A liga felhívja mindenki figyelmét, hogy a bőr elváltozásával forduljon orvoshoz! A szájüregi rákok első felismerésére a fogorvosok hivatottak.

Magyarországon a veszélyeztetett korosztálynak csupán 30 százaléka megy el a szűrésekre: körülbelül 800 000 fő, és ennek csupán 7 százaléka férfi!

Azokban az országokban, ahol legalább 70 százalékban megjelennek a szűrővizsgálatokon, a rákos halálozás 30-40 százalékkal csökkent.

(OTS-Cégvonal)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!