Nagy siker volt Berlinben a tetemkiállítás

Vágólapra másolva!
Éjszakába nyúlóan tolongtak az érdeklődők Berlinben, hogy láthassák a német főváros idei múzeumi szenzációját: Günther von Hagen német orvos "hullakiállítását".
Vágólapra másolva!

A megnyúzott, élő emberi pózokba merevített holttesteket először 1995-ben Japánban állították ki. Azóta hét és fél millióan látták az enyhén morbid tárlatot, de a berlini érdeklődés minden várakozást felülmúlt: február óta 1,4 millió nézőt vonzott Németország minden részéből. A szervezők a régi postavonatok pályaudvarán berendezett gyűjteményhez kénytelenek voltak az utolsó héten a nap 24 órájában nyitva tartani a pénztárakat, a kiállítás internetes honlapja (www.koerperwelten.de) szerint volt olyan éjszaka, amikor négyezren is megnézték a preparált kadávereket, akiket "A holtak nem alszanak" jelmondattal hirdetett a tárlat plakátja.

A kiállítás, amelyet korábban Mannheimben, Kölnben és Oberhausenben a bemutattak, évek óta valóságos társadalmi vita tárgya Németországban. Különböző vallási közösségek szerint a tárlat nem más, mint az emberi méltóság meggyalázása, ugyanakkor nem kevesen voltak azok, akik csodálták ezt a hús-vér anatómiai leckét, amelynek révén az emberi test legapróbb részletei is láthatóvá válnak az izmoktól az idegekig. Több mint 200 csontváz mellett mintegy húsz "plasztinált" holttestet állítottak ki. Az eljárást 1977-ben találták ki, a lényege, hogy az emberi szövet víz- és zsírállagát szilikonnal, poliészterrel vagy más műanyaggal helyettesítették, így megőrizve "élethűségét".

A rendezők a kiállításon nem mentek a szomszédba egy kis sokkolásért sem: látható volt például egy terhessége nyolcadik hónapjában meghalt nő, magzatával, vagy egy lovas, aki kezében tartja agyát. Éppen ezért orvosi ügyeletet is felállítottak, mert minden héten akadt két-három vagy akár több olyan látogató, aki elájult a látványtól - írja az AFP.

A Berlinben vasárnap zárult horrorisztikus kiállítás tovább vándorol: szeptember 22-től Brüsszelben lesz látható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről