A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A harci repülők pilótáinak szemüvege és az olvasó gyermekek

Vágólapra másolva!
A pilóták szemüvege segíthet az olvasási nehézségekkel küszködő gyermekeknek.
Vágólapra másolva!

A szemüveget eredetileg a harci repülőgépek pilótái számára fejlesztették ki. A rakéta kilövésekor a pilóta a tekintetét egy ellenséges objektumra szögezi, és a lövedék röppályáját ennek megfelelően "állítja be". A szemmozgások követésére és mérésére szolgál a speciális szemüveg, így növeli a célzási pontosságot.

John Stein legastheniakutató (olvasási nehézségekkel foglalkozó kutató), az oxfordi egyetem munkatársa szerint az olvasási nehézségek számos esetben annak tulajdoníthatók, hogy a gyermek nem képes megfelelően irányítani a szemmozgását. A kinetikusnak nevezett rendszer segítségével ez a hiányosság végre részletesen vizsgálható.

A kutatók azt remélik, hogy a speciális szemüveget az általános iskolák alsó tagozatain szűrővizsgálati eszközként lehet majd használni; így az ilyen típusú nehézséggel küszködő gyermekek olvasási készsége a megfelelő módszerekkel kialakítható, illetve fejleszthető.

Más legastheniakutatók azonban szkeptikusak. A sheffieldi egyetem munkatársa, Angela Fawcett szerint az olvasási képességeket és készségeket mérő tesztek nem korlátozódhatnak a szemmozgások vizsgálatára, hiszen az olvasási hiányosságoknak számos egyéb oka is lehet. Egyébként ezt nem is vonta kétségbe az oxfordi kutatócsoport sem, hiszen hangsúlyozottan egy lehetséges ok azonosítását várják a vizsgálatoktól.

Bozsoki Anna-Mária

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!