Trójai falóval ölték meg a tumorsejteket

Vágólapra másolva!
A kísérletek során méreganyagot csempésztek a tumorsejteket ellátó erekbe, s a daganatok az eredeti méret 16%-ára zsugorodtak.
Vágólapra másolva!

A kialakuló és gyorsan növekvő daganatok rövid időn belül oxigénhiányos állapotba kerülnek, s a kóros sejttömeg belsejében lévő sejtek nem jutnak tápanyagokhoz sem. A daganat úgy hidalja át e kezdeti problémát, hogy vérerek növekedését indítja meg saját maga felé, amelyekből aztán már felveheti az oxigént és a tápanyagokat. A rák elleni küzdelem egyik "forró területe" a daganathoz vezető erek kialakulásának blokkolása, mivel úgy tűnik, hogy ez áthidalhatja a kemoterápia egyik nagy problémáját: a tumorsejteknek azt a képességét, hogy mutációkkal ellenállóvá válnak a gyógyszermolekulákkal szemben. Ha nincsenek erek, a tumorsejtek egyszerűen éhen halnak.

A probléma ez esetben is a megfelelő szelektivitás elérése, azaz olyan hatóanyagok és módszerek kellenek, amelyek minél célzottabban hatnak a tumorsejteket ellátó erekre, s az egészséges szövetek vérellátását nem befolyásolják. A texasi egyetem (Houston) M. D. Anderson Rákkutató Központjának tudósai és kollégáik most igen eredményes kísérletekről számoltak be.

A kutatók emberi daganatok modellezésére használt egerekben demonstrálták, hogy az általuk kifejlesztett új gyógyszer célzottan támadja a daganatokat ellátó véredényeket, s elpusztítja őket. A kezelt állatok daganatainak mérete a kontrollcsoportként szolgáló, nem kezelt állatok daganatainak 16%-ára csökkent (átlagérték). A daganathoz vezető erek pusztulása igen gyorsan, már a kezelés utáni 48 órában megmutatkozott.

Az új gyógyszert egy toxikus (mérgező) hatású anyag és egy ún. növekedési faktor (a vérerek képződését serkentő VEGF - vascular endothelial growth factor) összekapcsolásával állították elő (a hatóanyag neve VEGF121/rGelonin). Az eljárás lényegére valóban illik a "trójai faló" hasonlat: a tumorsejteket ellátó új erek sejtjei felveszik ("beengedik magukba") a növekedési faktort, amellyel együtt bekerül a mérgező anyag is.

A nagy szelektivitás oka az, hogy a daganatok vérereinek felszíne hemzseg a VEGF-receptoroktól (ezekhez tud csatlakozni a növekedési faktor, vagyis ezek a sejt belsejébe vezető „kapuk”), míg az egészséges, szomszédos szövetek ereinek sejtjein sokkal kisebb mennyiségben vannak jelen. A toxikus anyagot - ami egyébként egy genetikailag módosított hatóanyag - is úgy választották ki, hogy tudták: az eddigi tapasztalatok alapján nem károsítja az egészséges szövetek ereit. Az eddigi kísérletek során valóban nem tapasztalták az egészséges szövetek vérellátásának zavarait.

A kísérleti állatokat emberi melanóma-, illetve prosztata-tumorsejtekkel injekciózták be, ezekből fejlődtek ki a daganatok. Nagyon jó hír, hogy az eljárás mindkét esetben működött. A kutatók reményei szerint a hatóanyag legnagyobb jelentősége, hogy nem specifikus, így más tumorok esetében is alkalmazható lehet. Ezt további állatkísérletekkel tesztelik, a klinikai próbák pedig egy éven belül megkezdődhetnek.

A kutatók részletes beszámolója a Proceedings of the National Academy of Sciences 2002. június 11-ei számában jelent meg (In vitro and in vivo studies of a VEGF121/rGelonin chimeric fusion toxin targeting the neovasculature of solid tumors - Liesbeth M. Veenendaal, Hangqing Jin, Sophia Ran, Lawrence Cheung, Nora Navone, John W. Marks, Johannes Waltenberger, Philip Thorpe, and Michael G. Rosenblum - PNAS 2002 99: 7866-7871.) A szakmai publikáció kivonata díj nélkül megtekinthető ezen a címen.

Ajánlat:

'Trojan horse' technology destroys blood supply to cancer tumors in mice
Angol nyelvű sajtóanyag a kísérletekről.

Korábban az [origo]-ban:

Döbbenetes képek a rák kialakulásáról
2000.01.31. Amerikai kutatók szenzációs képeket készítettek, amelyeken a daganatok kialakulásának legkorábbi fázisát láthatjuk. Eredményeik alapján egy új daganatellenes gyógyszercsalád, amely szó szerint kiéhezteti a rákot, alkalmas lehet arra is, hogy megakadályozza az áttételeződést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről