Vágólapra másolva!
Az esőerdők pusztításával a kelet-afrikai hegyi gorillák végveszélybe kerültek. Ugandai természetvédők nemrégiben megpróbálták megszámlálni, hogy hányan is maradtak e ritka emberszabásúak.
Vágólapra másolva!

A népszámlálásból kiderült, hogy a hegyi gorillák ma mindössze két nagy rezervátum, a Kenya, Uganda és Kongó határán fekvő Virunga Nemzeti Park és az ugandai Bwindi Nemzeti Park területén fordulnak elő. A legújabb adatok szerint e majmok lélekszáma összesen alig éri el a hétszázat.

A háromszázharminc négyzetkilométer kiterjedésű Bwindi Nemzeti Park ma a gorillák legbiztonságosabb menedékének számít. Itt a sűrű dzsungelben a főemlősöket számláló vadőrök csak műholdas helyzetmeghatározó eszközökkel képesek tájékozódni és pontosan behatárolni, hol is élnek az egyes gorillacsaládok. A természetvédők összegyűjtik az állatok elhullott szőrét is, hogy aztán később esetleg DNS-vizsgálatokkal azonosítsák a különböző egyedeket.

A megfigyelők szerencsére vemhes nőstényekkel is találkoztak. A gorillanépesség tehát képes megújulni, bár sok felnőtt egyed esett áldozatul az orvvadászoknak az utóbbi időben. A most született kölykök csak akkor érhetik meg a felnőttkort, ha sikerül háborítatlanul megőrizni élőhelyüket, az esőerdőt.

A film a Delta június 23-ai műsorában látható az m1-en

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről