A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

WTC: magnófelvétel a mentésről

Vágólapra másolva!
Több mint háromszáz tűzoltó lelte halálát a New York-i Világkereskedelmi Központ romjai között a tavaly szeptember 11-ei terrortámadás következtében. Most előkerült egy magnófelvétel, amely néhányuk mentés közbeni utolsó szavait rögzíti.
Vágólapra másolva!

Eddig úgy gondolták, hogy a tavaly szeptemberi terrortámadás után a New York-i Világkereskedelmi Központba behatoló, az embereket menteni igyekvő tűzoltók legfeljebb a déli toronyépület ötvenedik szintjéig jutottak fel. Egy a romok között megtalált magnókazettán hallható beszélgetések alapján azonban bizonyosnak látszik, hogy legalább ketten felértek a hetvennyolcadik szintre is.

Forrás: ORIGO A kazetta a tűzoltók egymás közti rádióbeszélgetéseit rögzítette, miközben az irodáikban rekedt embereket próbálták kimenteni. A felvétel időpontja szerint a tűzoltók azután is mentettek, hogy a United Airlines 175 tonna súlyú repülőgépe az épületbe csapódott. A kazettát most abban a perben kívánják bizonyítékként felhasználni, amely a korábban letartóztatott Zacarias Moussaoui ellen folyik. A férfit azzal vádolják, hogy részt vett a merénylet kitervelésében. Ezért akár halállal is büntethetik majd.

A hangfelvételen hallható tűzoltók családtagjainak nyilatkozatban kellett vállalniuk, hogy semmit sem hoznak nyilvánosságra abból, ami a hetvennyolc perces felvételen van.

Tizenhat tűzoltó hangját tudták azonosítani. Rokonaik, ismerőseik közösen hallgatták meg a felvételt. Egyikük, Debbie Palmer, aki férjét veszítette el, így nyilatkozott az őt faggató riportereknek: "Semmiféle félelmet nem éreztem a hangjában. Azt szeretném, hogy egyszer mindenki meghallgathassa ezt a felvételt, és az emberek megtudják, hogy minden tűzoltó, aki akkor ott volt, az utolsó pillanatig a többi emberen próbált segíteni."

Korábban az [origo]-ban:

Életeket mentettek az acélvázak
2001. szeptember 12. Az elkövetők valószínűleg igen jól ismerték az épületek statikai jellemzőit, ezért "próbálkoztak" felülről. 1993-ban a 454 kilogrammos bomba azért nem tudta elpusztítani az egyik épületet, mert a felső emeletek akkor nem omlottak össze. A speciális acélváz most is majdnem egy óráig kitartott.

Még egyszer az összeomlásról
2002. március 12. Bár már rengeteg adat gyűlt össze a tragédiáról, egyelőre sok kérdés megválaszolatlan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!