Hódítani kezd a "hamburgerszex"

Vágólapra másolva!
A Sziget fesztiválok közönségét figyelő szakemberek szerint a magyar fiatalok bizonyos körében az alkohol és a drogok mellett a szex is afféle feszültségoldó kellékké vált.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOAz elmúlt tíz évben sok minden változott nálunk a szex terén is: markánsan nőtt például a házasság előtti szexpartnerek száma. Ezzel szemben az Amerikai Egyesült Államokban nemrégen nagy összegű állami támogatást rendeltek arra, hogy meggyőzzék a fiatalokat a házasságon kívüli nemi kapcsolatok helytelenségéről.

1989 óta számos területen lényegesen megváltoztak szexuális életünk szokásai. A szex felértékelődött ugyan, de egyúttal relatív leértékelődés is történt. Ez azt jelenti, hogy szexuális életünk jelentősége megnőtt, változatosabban és több partnerrel szeretkezünk, de kevesebbet.

Tóth László társadalomkutató 1991-es, 1997-es elemzéseit és a Marketing Centrum 2002-es felmérését egybevetve megállapítható, hogy az 1989 óta bekövetkezett társadalmi változások nem kedveztek a testi szerelemnek.

Az első szexuális kapcsolat esetében az átlagéletkor a 90-es évek elején az emberek többségénél 18 év volt, ez 1997-re 17 évre csökkent. 1991-ben a nők 60 százaléka kezdte aktív szexuális életét 16-19 éves kora között, ez az arány 1997-re 70 százalékra nőtt.

Megnőtt a házasság előtti szexuális kapcsolatot létesítők száma. Az 1991-es 10 százalék 1997-re 52 százalékra emelkedett. Emellett a házasságba szűzen belépő nők aránya 30-ról 17 százalékra csökkent.

Tóth László kutatásai szerint a házasság előtti tapasztalatszerzés a megalapozott választással és a kiegyensúlyozott nemi élettel áll szoros kapcsolatban. A házasság és a szexualitás elválása segíti a szexuális önmegvalósítást, növeli az egyén szabadságát. Ez tükröződik a szexnek mint örömforrásnak a megítélésében is.

Különösen a nőknél, ahol csökkent a szexet negatívan értékelők száma, és jelentősen nőtt - 28-ról 38 százalékra - az együttlétet "nagyon kellemesnek" érzők száma.

A magasabb iskolai végzettségűek vezetnek a házasság előtti szexuális kapcsolatot létesítőknél, de ők azok is, akik a későbbiek folyamán egyre ritkábban szeretkeznek.

A társadalmi változás jelentős mértékben csökkentette a diplomások körében a szexualitás jelentőségét, és megváltoztatta szerepét is. Nekik a partnerkapcsolatok más elemei váltak fontossá. A férfiak és a nők szexuális viselkedésmintái viszont jelentősen közeledtek egymáshoz.

A fiataloknak a szex kevesebbet jelent, mint idősebb társaiknak. A szexuális partnerek száma körükben növekedett legnagyobb mértékben. Náluk csökkent a szexualitás jelentősége, és egyre inkább tapasztalható a kommercializálódás. A 17-23 év közötti korcsoportban, vagyis a legifjabb generációnál a "hamburgerszex" hódít leginkább.

Gyerek igen, házasság nem

A 70-es években még csupán az összes újszülött 6 százaléka jött világra házastársi kapcsolaton kívül. A 80-as években már az újszülöttek 12 százalékának szülei nem léptek frigyre. A legfrissebb adatok ennél is meglepőbbek: szinte minden harmadik gyermek - az összes újszülött 30 százaléka, tehát a 97 ezer csecsemőből 30 ezer házasságon kívül születik - tudtuk meg Pongrácz Tiborné demográfustól. A demográfus szerint e mögött az élettársi kapcsolatok számának növekedése áll. Egy 1996-ban készített felmérés szerint a "hivatalos párkapcsolat" nélkül szülő nők kevesebb mint harmada nyilatkozott úgy, hogy teljesen egyedül vállalta gyermekét. Az élettársi kapcsolatban élők elhanyagolható százaléka házasságellenes, inkább az van a háttérben, hogy a fiataloknak nincs anyagi keretük egy az elképzeléseiknek megfelelő nagy esküvőre.




Szüzességi kampány



Így szándékoznak csökkenteni a nem kívánt terhességek számát és a nemi betegségek terjedését. George Bush elnök arról hallani sem akar, hogy ebből az összegből esetleg a fogamzásgátlást is népszerűsítsék. Kérdés, hogy sikerül-e divatot csinálni az önmegtartóztatásból a XXI. század elején.

Igaz, Clinton elnök kínos Monica Lewinsky-ügye kapcsán a világ megtudhatta, hogy az USA-ban nem pont úgy értelmezik a szexuális kapcsolatot, mint másutt.

Amerikanizálódó magyar fiatalok

A párkapcsolatok alakulásával és a szexuális élet kezdetével kapcsolatban ma Magyarországon hasonló folyamatok tapasztalhatók, mint a hatvanas évek Amerikájában - véli Gábor Kálmán kutató.

A tíz év óta végzett Sziget-felmérésből és más ifjúságkutatások eredményeiből látszik, hogy kitolódik az ifjúsági életszakasz. Folyamatosan nő a főiskolára, egyetemekre felvett hallgatók száma (idén 130 ezer volt), s ez átrendezi a párkapcsolatok jellegét: egyre később vágnak bele a fiatalok élettársi kapcsolatba, házasságba.

A kutató szerint ez emlékeztet arra, amikor a 60-as években az amerikai kisvárosok bezárt világából fiatalok százezrei kerültek be az egyetemi campusokba, teljesen új életformát teremtve.

Az emancipáció - melyet mutat, hogy a szigeten is ma már csaknem azonos számban vannak jelen a lányok és fiúk - a korai önállósodás, a független élet számos konfliktushelyzetet is eredményez elsősorban a kisvárosi és falusi lányok körében.

A szex mostanában éppúgy a feszültségoldó technikák, az értékkonfliktusok megoldási lehetőségei közé tartozhat, mint az alkohol, a drog és a dohányzás.

A Szigetre járó fiataloknál drámai változás nem történt a szüzesség elvesztésének idejében vagy a partnerek cserélgetésében. A fesztiválozók átlaga 16 és fél éves korában esik át első szexuális élményén. (Azonban a tipikus szigetlakó nem reprezentálja kortársai egészét.)

Ugyanakkor ebből a kutatásból is látszik, hogy egyre korábban - átlagosan 14-15 évesen - kezdenek a fiatalok önállóan bulizni járni, ami nyilván elősegíti a szexuális kapcsolatba "keveredést".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről