A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Allergiát okoz az euró

Vágólapra másolva!
Az idén bevezetett euróérmék éppenséggel az Európai Unió saját követelményeinek nem felelnek meg. A fémkorongok ugyanis akár 320-szor annyi nikkelt is kibocsáthatnak, mint amennyi az EU egészségügyi határértékeit megállapító szabályok szerint allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékeny emberek bőrén.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOA fémpénzek történetében az euró az egyik legmagasabb nikkelkibocsátási értéket érte el. Fran Nestle, a Zürichi Egyetem kutatója munkatársaival feltárta a jelenség okát: a kutatók szerint többről van szó, mint arról, hogy a pénzérmék túl sok nikkelt tartalmaznak.

Ha izzadt tenyérbe kerülnek, a fémkorongok kicsiny elemekként kezdenek működni. Mikor az emberi izzadság az 1 és 2 eurós érmék belső része és külső gyűrűje, azaz két különböző fémötvözetből álló réteg közé kerül, azok között fémionok kelnek útra, azaz a fémek korrodálódnak, és nikkelionokat bocsátanak ki. Az EU polgárainak akár 30 százaléka is nikkel-érzékeny, amit a bőrön jelentkező vöröses, viszkető foltok is tanúsítanak.

Ráadásul minél több kézen mennek át az új érmék, annál rosszabb a helyzet. Mikor a kutatók egy egyeurós érmét 36 órán keresztül mesterséges emberi izzadságban fürösztöttek, az érmén jól láthatóan elindult a korrózió folyamata, és teljesen megbarnult.

Az EU nikkelkibocsátást szabályozó rendelkezései az "emberi bőrrel hosszan érintkező" fémtárgyakra, például karórákra és fülbevalókra vonatkoznak. A pénzérméket ebből a szempontból eddig ritkán vizsgálták. "Szívesen elvitatkoznék azon, mit is jelent pontosan a 'bőrrel hosszan érintkező' kifejezés" - jegyzi meg Nestle.

A nikkel az egyik legjelentősebb környezeti allergén, mivel rendkívül gyakran találkozunk ékszerekben, pénzérmékben, sőt farmernadrágok gombjaiban is.

Forrás: ORIGOA EU bőrgyógyászai évek óta lobbiznak azért, hogy kevesebb nikkel érje az európaiakat. Az egészségügyi határérték megállapítását komoly sikerként könyvelhették el; kár hogy a jelek szerint az az euró-érmékre nem vonatkozik. "Nagy kár, hogy az EU elmulasztotta ezt a lehetőséget" - fogalmaz egyik képviselőjük.

Természetesen előnyei is vannak annak, ha nikkelt keverünk a fémpénzekbe. A nikkel mágneses tulajdonságát például a pénzszámoló gépekben és ital-automatákban hasznosítják. A kétféle ötvözetből gyártott érméket pedig nehezebb hamisítani.

Megnyugtatásul jegyezzük meg, hogy az érmék még a nikkelérzékenyeknél sem vezetnek súlyos egészségügyi problémákhoz. A leggyakoribb reakció inkább kellemetlen: vöröses, esetleg viszkető bőr; még azoknál is, akik munkájuk során folyamatos érintkezésben vannak az érmével, mint például a pénztárosok vagy újságárusok. Mégis az EU döntéshozóinak épp az ő egészségükről nem lenne szabad megfeledkezniük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!