A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Illegális orosz fa-dömping Európában

Vágólapra másolva!
Az Európa felé irányuló orosz faexport 75 százaléka Oroszország északnyugati területeiről származik, ahol széleskörű az illegális fakitermelés - hívja fel a figyelmet a WWF új jelentésében.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIA szerzők számítása szerint ezeken a területeken a fakitermelés 35 százaléka engedély nélkül zajlik. Az export fő célországai Svédország, Finnország, Németország, Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium és Franciaország.

Az illegális fakitermelés a helyi élővilág változatosságának nagymértékű csökkenéséhez vezet egy olyan térségben, ahol az erdők nagy része még természet-közeli állapotban van - tájékoztat a jelentés. A tevékenység olyan Európában ritka fajokat veszélyeztet, mint a hiúz, a siketfajd, a farkas, valamint a barna medve.

A törvénytelen fakitermelésre az ad lehetőséget, hogy az orosz kormány csak kis mértékben ellenőrzi a fakitermelők tevékenységét, a fával kereskedő cégek pedig nem ellenőrzik az áru eredetét. Emiatt a WWF arra szólítja fel a célországok faimportőreit, hogy várják el beszállítóiktól a felelős és törvényes fakereskedelem alapvető követelményeinek betartását. Álláspontjuk szerint az orosz kormánynak meg kell reformálnia erdészeti politikáját és szabályozását, ugyanakkor a többi európai ország érintett cégeinek is tenniük kell valamit az illegális kitermelés megállításának érdekében. E célból nagyobb átláthatóságra van szükség, és a szállítmányok útjának nyomon követésére.

Forrás: GreenfoEz utóbbi már ma is lehetséges. A WWF által koordinált Oroszország Környezettudatos Fatermelőinek Egyesülete (Association of Environmentally Responsible Timber Producers of Russia) már számos taggal bír. Az egyesület a WWF globális erdőügyi hálózatának része, amely az erdőgazdálkodókat és fafeldolgozókat segíti a felelős termelési módszerek kidolgozásában. Mára több mint egymillió hektár oroszországi erdő kapta meg a fenntartható gazdálkodást tanúsító FSC (Forest Stewards Council) minősítést, és 500 ezer hektár minősítése van folyamatban Északnyugat-Oroszországban, Dél-Szibériában és az orosz Távol-Keleten.

A Világbank becslése szerint a világ kormányai évente összesen 5 milliárd USA dollárnyi közpénztől esnek el az illegális fakitermelés miatt; Oroszország esetében ez az összeg évi egy milliárd dollár - véli a WWF.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!