Spermatisztítás HIV-fertőzöttek számára

Vágólapra másolva!
Egy londoni kórházban HIV-fertőzött férfiak úgy nemzettek gyermekeket, hogy sem az anyák, sem a gyermekek biztonságát nem kockáztatták.
Vágólapra másolva!

A HIV-fertőzöttek ondója nagy mennyiségű vírust tartalmazhat, így a természetes úton történő gyermeknemzés óriási kockázattal jár mind az anya, mind a születendő gyermek számára. Amennyiben egy pár mégis a gyermekvállalás mellett dönt - idegen sperma felhasználása nélkül -, akkor létezik néhány, egyelőre kísérleti stádiumban lévő lehetőség a kockázat csökkentésére.

Az egyik a "spermamosás", amelynek során az egyes hímivarsejteket (spermiumokat) eltávolítják az ondóból. A spermiumokról ugyanis jelenleg azt tartják, hogy nem hordoznak vírusokat a felszínükön. Az így elkülönített spermiumokat már alkalmazni lehet a mesterséges megtermékenyítési eljárásoknál.

Az eljárás biztonságosságát illetően azonban komoly viták zajlanak, amelyekhez a londoni Chelsea és Westminster Kórházban folytatott legutóbbi vizsgálatok újabb adalékkal szolgálnak.

A kórház "spermatisztítási" programjában 53 pár vett részt. Egyik esetben sem találtak a spermiumokon HIV-vírusokat, és a párok egyharmadánál sikerült a módszer segítségével a megtermékenyítés. Dr. Carole Gilling-Smith, a vizsgálatok vezetője a nagyszerű eredményről visszafogottan nyilatkozott a BBC-nek: "Nincs 100%-osan biztos módszer - amit mi próbálunk, az csupán a kockázat csökkentése."

A "spermamosás" mellett kutatások tárgyát képezi egy hőkezeléses módszer is, amely tovább fokozhatja a biztonságot: ennek során 58 Celsius-fokra melegítik fel a spermiumokat, ahol az elképzelések szerint a HIV-vírusok már elpusztulnak, de az ivarsejtek még nem károsodnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről