A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A Föld öregebb, mint gondolták

Vágólapra másolva!
A Föld a Naprendszer születésének az eddig véltnél koraibb szakaszában alakult ki - hozták nyilvánosságra kutatásaik eredményeit amerikai tudósok.
Vágólapra másolva!

A Science tudományos folyóiratban Stein B. Jacobsen (Harvard Egyetem), a kutatócsoport egyik tagja azt írta, hogy a Föld - akárcsak a Naprendszer másik három belső bolygója - a Nap születését követően 10 millió évvel lényegében már kialakult.

Miután mintegy 4,5 milliárd esztendővel ezelőtt a Nap belsejében beindultak a nukleáris reakciók, mindössze néhány 10 ezer évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy meginduljon a négy bolygó születési folyamata. A Napot ekkor roppant kiterjedésű forró gáz- és porkorong vette körül, amely sűrűsödni kezdett. A későbbiekben a mind sűrűbb anyagban megindult a csomósodási folyamat, majd a végén a szilárd égitestek kialakulása.

Ez a szakasz a legújabb vizsgálatok szerint a Nap születését követően mintegy 10 millió évvel lezárult, azaz központi csillagunkhoz legközelebb a Merkúr, majd kifelé haladva a Vénusz, a Föld és a Mars elfoglalta Nap körüli pályáját - írják a kutatók.

Ekkoriban Földünk mérete a mostaninak kb. 64 százaléka volt. A gyarapodást mintegy 20 millió esztendővel később az okozta, hogy bolygónk összeütközött egy Mars méretű égitesttel. A kozmikus karambol nyomán a Föld darabokra szakadt áldozatának anyaga növelte meg bolygón tömegét, de az anyag jelentős része Föld körüli pályára került, és összeállásával fejlődött ki a Hold - következtetnek kutatók.

A földkéreg izotópos vizsgálata alapján a tudósok eddig úgy vélték, hogy a Föld a Nap születése után 50 millió évvel jöhetett létre. Most azonban a Földre hullott meteoritokon végeztek el új izotópos teszteket, és ezek arra mutatnak, hogy a Föld 40 millió évvel öregebb, mint azt eddig gondoltuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!