A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Felvilágosítást szorgalmaznak az anális szexről

Vágólapra másolva!
Egy friss tanulmány szerint Afrikában az anális szex áll a HIV-megbetegedések jelentős részének hátterében.
Vágólapra másolva!

The Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS (A szexuális úton terjedő betegségek és AIDS) című szaklap arról tudósít, hogy ez idáig egy nagyon fontos problémának, nevezetesen az AIDS-megbetegedés anális úton történő terjedésének a szakértők nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget, pedig a fertőzések jelentős részének ez áll a hátterében.

Ugyanakkor nem minden szakértő osztja ezt az elképzelést; vannak, akik a vaginális úton történő megfertőződést tartják jóval gyakoribbnak..

A Tübingeni Egyetem kutatói mindenesetre megfigyeléseikre támaszkodva jutottak arra a következtetésre, hogy az anális szex - függetlenül attól, hogy homo- vagy heteroszexuális kapcsolatról van-e szó - a második leggyakoribb fertőzési tényező Afrikában. Vizsgálatuk eredményei szerint a legtöbben az elégtelen orvosi körülmények következtében, pl. használt fecskendők vagy vérátömlesztés következtében betegednek meg, míg a hagyományos közösülés szerintük csak a harmadik helyen áll az okok sorában. Mindazonáltal a kutatók nagyobb része kétségbe vonja ezeket a következtetéseket.

Tabuk Afrikában

Forrás: ORIGOA kérdés még óriási tabu a kontinensen; a betegséggel kapcsolatos felvilágosító tanfolyamokon szinte meg sem említik, úgy tesznek, mintha nem is létezne.
Dr. Stuart Brody, a brit Orvos-pszichológiai és Viselkedés-neurobiológiai Intézet kutatója szerint életfontosságú, hogy az afrikaiakban tudatosítsák azt a veszélyt, amit az anális szex a HIV terjedésének szempontjából jelent.

"Nem kérdéses, hogy az érzékelhető társadalmi tabuk ellenére az anális szex Afrikában sem különösebben ritka, így egészségügyi következményeivel mindenképp számolni kell". A kutató szerint a nemi úton terjedő betegségek szakembereinek és a felvilágosító munkát végzőknek túl kell lépniük az elmúlt évek szemellenzős gyakorlatán, és ki kell térniük az anális szex problémájára.

Dr. Brody elismerte, hogy a kutatás bizonyos elemei, így például a tanzániai utcagyerekekkel készített interjúk nem tekinthetők reprezentatív értékűnek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a fekete kontinensen uralkodó szexuális szokások kevésbé különböznek mondjuk az európai vagy amerikai mintáktól, mint azt eddig gondolták.

Az orvosok mindenesetre megosztottak a kérdésben. Sokan úgy vélik, hogy az anális szex kockázataival általában tisztában vannak az afrikaiak. Az anális szex veszélyeit túlhangsúlyozó következtetésekkel szemben elsősorban arra hivatkoznak, hogy a kutatásban felhasznált információk a társadalom töredékét kitevő csoportjaiból, például prostituáltaktól és utcagyerekektől származnak, amelyeket nem tekinthetünk az egész társadalmat reprezentáló mintának.

A HIV-betegek túlnyomó többsége szerintük a "hagyományos úton", azaz vaginális szexuális együttlét során fertőződik meg.

Akárhogy áll is a helyzet, a legtöbb kutató szerint bizonyos, hogy a betegek 90 százaléka szexuális úton terjedő fertőzés áldozata lett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!