Az öt évesnél kisebb gyermekek között egyre több olyan esetet regisztráltak, akiknél a trópusi gyümölcs fogyasztása akár életveszélyes allergiás tüneteket okozott, közölték a nagy-britanniai Southamptoni Egyetem kutatói. A kisgyermekek esetében lényegesen súlyosabb reakciókra a kutatók egyelőre nem találtak magyarázatot. A brit élelmezésügyi intézet (Food Standards Agency) - látva az egyre súlyosabb esetek növekvő számát - a további kutatások támogatása mellett döntött.
Tünetek
Az egyetem munkatársai dr. Jane Lucas vezetésével 300, kimutatottan kivi-allergiás gyermeket és felnőttet kérdeztek a tünetek részleteiről és arról, mikor jelentkeztek először.
Az eredmények szerint az öt éves kor alatti gyermekek 40%-ánál az allergia életveszélyes tüneteket - súlyos légzésproblémákat, esetenként sokkos állapotot okozott. A vizsgált gyermekek kétharmadánál a betegség korántsem fokozatosan alakult ki, hanem már az első kiwi elfogyasztása után jelentkeztek allergiás tünetek. A vizsgálat során a gyermekek egyéb allergiáit is felmérték, s kiderült, hogy sokuk szenved a mogyoró, a tej és a tojás okozta allergiás tünetektől is.
Ami a felnőtteket illeti, a helyzet náluk lényegesen enyhébbnek mutatkozott: csupán egyötödük számolt be a kivi okozta hasonló reakciókról.
A szakemberek fontosnak tartották kiemelni, hogy a kivi okozta allergiás esetek számának emelkedése mögött a trópusi gyümölcs fogyasztásának növekedése éppúgy állhat, mint a gyümölcsre való érzékenység fokozódása.