Egyre több a kivi-allergiás eset

Vágólapra másolva!
Az elmúlt években vészesen megnövekedett azoknak a gyermekeknek a száma, akiknél a kivi allergiás reakciókat vált ki - áll egy brit tanulmányban.
Vágólapra másolva!

Az öt évesnél kisebb gyermekek között egyre több olyan esetet regisztráltak, akiknél a trópusi gyümölcs fogyasztása akár életveszélyes allergiás tüneteket okozott, közölték a nagy-britanniai Southamptoni Egyetem kutatói. A kisgyermekek esetében lényegesen súlyosabb reakciókra a kutatók egyelőre nem találtak magyarázatot. A brit élelmezésügyi intézet (Food Standards Agency) - látva az egyre súlyosabb esetek növekvő számát - a további kutatások támogatása mellett döntött.

Tünetek

Az egyetem munkatársai dr. Jane Lucas vezetésével 300, kimutatottan kivi-allergiás gyermeket és felnőttet kérdeztek a tünetek részleteiről és arról, mikor jelentkeztek először.

Az eredmények szerint az öt éves kor alatti gyermekek 40%-ánál az allergia életveszélyes tüneteket - súlyos légzésproblémákat, esetenként sokkos állapotot okozott. A vizsgált gyermekek kétharmadánál a betegség korántsem fokozatosan alakult ki, hanem már az első kiwi elfogyasztása után jelentkeztek allergiás tünetek. A vizsgálat során a gyermekek egyéb allergiáit is felmérték, s kiderült, hogy sokuk szenved a mogyoró, a tej és a tojás okozta allergiás tünetektől is.

Ami a felnőtteket illeti, a helyzet náluk lényegesen enyhébbnek mutatkozott: csupán egyötödük számolt be a kivi okozta hasonló reakciókról.

A szakemberek fontosnak tartották kiemelni, hogy a kivi okozta allergiás esetek számának emelkedése mögött a trópusi gyümölcs fogyasztásának növekedése éppúgy állhat, mint a gyümölcsre való érzékenység fokozódása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!