Izrael nem hisz a Jézusra utaló leletnek

Vágólapra másolva!
Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint hamisítvány az a sokak szerint az első századból származó osszuárium (csontokat őrző kőládika), amelyen Jézus neve is szerepel.
Vágólapra másolva!

A lelet 2002 novemberi felbukkanása óta a csontházról sokan úgy tartották, ez Jézus Krisztus létezésének első régészeti bizonyítéka. Az izraeli hatóság közleménye szerint számos izraeli szakértőből álló bizottság megvizsgálta a mészkőből készült csonttartó ládikát, és egyöntetűen arra a következtetésre jutott, hogy a rejtélyes körülmények között felbukkant lelet nem valódi, pontosabban a ládika valóban első századi, a felirat viszont hamis, azaz jóval később került rá.

Egy izraeli magángyűjtő, bizonyos Uzi Dahari állt elő az 50 centiméter hosszú, harminc centiméter magas, trapéz alakú csontházzal, amelyen az a felirat áll a héberhez közeli arámi nyelven: "Jakab, József fia, Jézus testvére". Az izraeli gyűjtő állítása szerint egy arab régiségkereskedőtől vásárolta a tárgyat Jeruzsálem óvárosában a hetvenes évek közepén 200 amerikai dollárért. A kereskedő állítólag azt mondta neki, hogy a szóban forgó tárgy a Jeruzsálem melletti barlangok egyikéből származik. Uzi Dahari - saját szavai szerint - akkor még nem tudta, milyen különleges kincs került a birtokába. André Lemaire francia professzor (Sorbonne Egyetem, Párizs), az antik nyelvek szakértője hívta föl a figyelemet arra, hogy az osszuáriumon található felirat írástípusát csak a Krisztus után 10 és 70 közötti időszakban használták, és hogy nagy valószínűséggel a bibliai Jézusra utal a szöveg.

A lelet előkerülésekor számos szakértő s maga a lelet hírét nyilvánosságra hozó amerikai szaklap, a Bibilical Archeology Review is valószínűnek találta, hogy a názáreti Jézusra utalhat a kérdéses szöveg. A ládikát október 30-án Tel-Avivból New Yorkon át Torontóba szállították, ahol a torontói múzeum szakemberei kezdtek hozzá az út során megsérült lelet restaurálásának.

Az Izraeli Régészeti Hatóság június 18-ai, szerdai közleményében nem indokolta, milyen tények alapján jutott arra a következtetésre, hogy hamisítványról van szó. Utal mindenesetre arra, hogy a felirat nem egy kéztől származik, és arra is, hogy több mint gyanúsak a lelet felbukkanásának a körülményei.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!