Elhalasztották a léggömb-rekordkísérletet

Vágólapra másolva!
A kedvezőtlenné vált időjárás miatt nem indult el kedd reggel az a két brit léggömbpilóta, akik magassági rekordot akarnak dönteni héliumballonjukkal.
Vágólapra másolva!

A eredeti tervek szerint Colin Prescot és Andy Elson - mindketten profi repülősök és kipróbált léggömbutazók - a délnyugat-angliai Cornwall grófság partjai elől, egy hadihajóról indult volna kedden 25 mérföldes, vagyis 40 kilométeres magasságba, megdöntendő a jelenleg érvényes világrekordot. Ezt az amerikai légierő két repülőse állította be még 1961-ben, 21,5 mérfölddel, azaz mintegy 35 kilométerrel.

Az időjárás azonban nem állt melléjük: kedd reggelre 3-4 ezer méteres magasságban könnyű felhőzet alakult ki, és a szakértők szerint ez azzal a veszéllyel jár, hogy a visszatérő léggömb rendkívüli mértékben áthűlt felületére a felhőkből jég csapódik ki, megterhelve a járművet.

Nem csekély súlyról lenne szó: Prescot és Elson a világ eddigi legnagyobb térfogatú - és ennek megfelelően hatalmas felületű - léggömbjével indulna útnak, a ballon befogadó képessége másfél millió köbméter. Erre a rugalmasságra szükség is van, hiszen a felhajtóerőt adó hélium a világűr határán lévő igen ritka légkörben rendkívüli mértékben kiterjed.

Felfelé haladva, az egyre ritkább légkörben a héliumgáz olyan méretűre duzzasztja a léggömböt, hogy a jármű előzetes számítások szerint csaknem 500 kilométeres körzetben szabad szemmel is észlelhető lesz - vagyis Délkelet-Írországtól Dél-Anglián át Franciaország északnyugati partjaiig látni lehet majd.

Prescot és Elson a 9-12 órásra tervezett függőleges utazásra a keddi tervek szerint 24 órás késéssel, vagyis szerda reggel indul. A két pilóta a rendkívüli méretű ballon alatt, egy nyitott kosárban ül majd, orosz gyártmányú űrruhában. A szkafander elengedhetetlen ahhoz, hogy a magassági utazók túléljék a mínusz 70 fokos hideget és a Marséhoz hasonlóan ritka légkört a célba vett magasságon.

Ha végül sikerül elindulni és elérni a célmagasságot, az utazók egy órát kísérletezéssel töltenek majd; a vizsgálatokat nemzetközi tudományos intézetek, valamint brit iskolások készítették elő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről