A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Befejezték egy kulcsfontosságú kromoszóma feltérképezését

Vágólapra másolva!
Brit kutatók bejelentették, hogy befejezték az emberi genetikai állomány 6-os számú kromoszómájának feltérképezését, amely számos, az immunrendszer működéséhez szükséges gént tartalmaz.
Vágólapra másolva!

A 6-os emberi kromoszóma az eddig teljesen feltérképezett kromoszómák között a legnagyobb, és körülbelül 2190 gént tartalmaz. Nagyon gazdag olyan génekben, amelyek az immunrendszer működését biztosítják.

2003 áprilisában jelentették be, hogy az emberi genetikai állomány (humán genom) feltérképezése gyakorlatilag befejeződött. A "végső simítások" azonban azóta is folyamatosan zajlanak.

A 6-os kromoszóma feltérképezése azért is fontos az orvosi gyakorlatban, mert ezen információk birtokában nagyobb hatékonysággal lehet végezni a jövőben a szervátültetéseket is. Az immunrendszer génjei szabályozzák ugyanis, hogy egy átültetett szervet idegenként ismer fel a szervezet, aminek számos esetben kilökődés a következménye. Amennyiben ezeket a géneket blokkolni lehetne, sikeresebbek lehetnének a transzplantációs eljárások is - írja a BBC.

A 6-os kromoszóma 2190 génjéből 1557-ről gondolják úgy, hogy ún. funkcionális gén, azaz jelenleg is aktívan szabályoz biokémiai folyamatokat, illetve működőképes fehérjék másolódnak róluk.

Érdekesség, hogy ezen a kromoszómán helyezkedik el az ún. szállító RNS-molekulákat (a fehérjeszintézisben kulcsfontosságú vegyületeket) kódoló DNS-szakaszok legnagyobb ismert csoportja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!