Két évig is pusztíthat a madárinfluenza

Vágólapra másolva!
Akár két évig is eltarthat a madárinfluenza-járvány megfékezése a szárnyasok körében Ázsiában, a betegség emberre való átterjedésének viszont alacsony marad a kockázata - nyilatkozta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese.
Vágólapra másolva!

Mike Ryan, a WHO koordinátora február 10-i, keddi nyilatkozatában kijelentette: a szervezet szakemberei úgy számolnak, legkevesebb hat hónapig, de akár két évig is eltarthat, amíg végleg megfékezhetik a szárnyasok közt pusztító járványt, s az emberi népesség körében állandósul egy alacsony számú megbetegedés. Ryan közölte, a WHO újabb szakértői csoportokat küld Kínába, illetve Laoszba. Őket is beleértve a világszervezet már közel 50 szakembert küldött a térségbe a járvány feltartóztatására.

A WHO azt is bejelentette, elhamarkodottan nyilvánították ki a múlt hét végén, hogy a laboratóriumi tesztek igazolták: a vírus nem terjed emberről emberre. A betegségben elhunyt vietnami testvérek laboratóriumi mintáit ugyanis elkeverték, az egyik áldozat állítólagos mintája, mint később kiderült, egy másik betegből származott - magyarázta Ryan. A valós eredmények a vírus genetikai állományáról e hétre várhatók.

A madárinfluenza H5N1 jelzésű törzse Ázsia nyolc országában tizedeli a szárnyasállományt, s 14 ember halálát okozta Vietnamban, hatét Thaiföldön. Valamennyi áldozat beteg szárnyasokkal való érintkezéstől fertőződött meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről