Az elmúlt néhány év során több kutatás is foglalkozott az egyes növényekben nagy mennyiségben megtalálható antioxidáns hatású vegyületeknek, az ún. flavonidoknak vérkeringésre gyakorolt kedvező hatásaival.
Norman Hollenberg, a tekintélyes Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa a panamai partok mentén lévő szigeteken élő kuna indiánok bevonásával folytatott vizsgálatokat a kakaó kedvező egészségügyi hatásairól. Mint az előadáson elmondta, a kuna indiánok vérnyomása egyébként szokatlanul magas sótartalmú étrendjük mellett is teljesen normális értékeket mutatott. A kunák nagy mennyiségben fogyasztották a helyben termesztett kakaócserjékből származó, igen magas flavonidtartalmú kakaót.
A megfigyelés másik része azokat a kunákat érintette, akik - fölhagyva hagyományos életmódjukkal - beköltöztek a városba, s így a kereskedelmi forgalomban kapható kakaót fogyasztják. Az eredmények meglepőek voltak: a városi kuna indiánok vérnyomása jelentősen meghaladta a szigeteken élő rokonaiékét - ismertette a harvardi kutató.
Hová lesznek a flavonidok?
Függetlenül attól, hogy mekkora a frissen szedett kakaó flavonidtartalma, ez az értékes tartalom a feldolgozás során mindenképpen csökken. Kapható a kereskedelemben olyan kakaó is, amelynek hasznos anyagait a feldolgozás alatt igyekeznek megőrizni, ennek íze egy kicsit erőteljesebb, ám így is élvezhető - mondja Hollenberg professzor.
Mint arról korábban már beszámoltunk, folyamatban lévő vizsgálatok arra mutatnak, hogy a kakaóban meglévő flavonidok a szívre és a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásuk mellett fokozzák az agyi vérkeringést, és ezáltal segítenek az időskori emlékezetproblémák kezelésben is. Mindezen előnyök mellett természetesen fontos hangsúlyozni a mértékletességet, hiszen nem szabad szem elől téveszteni, hogy a csokoládé sok zsírt és cukrot tartalmaz, ami épphogy fokozza az említett panaszokat - figyelmeztettek a tanácskozáson jelen lévő kutatók.