Vírussal kezelhetők a pattanások

Vágólapra másolva!
Brit kutatók olyan gél kifejlesztésén dolgoznak, amely sikerrel oldja meg a milliók életét megkeserítő pörsenések, pattanások gondját anélkül, hogy a kezelésnek mellékhatásai lennének.
Vágólapra másolva!

Keith Holland professzor, a leedsi egyetem mikrobiológusa vizsgálatai során azt találta, hogy egy az emberi bőrön gyakran jelenlévő vírus elpusztíthatja a pattanások kialakulásáért felelős baktériumokat. Amennyiben a vizsgálatok sikerrel zárulnak, az új gyógymód biztonságosabb lehet a jelenleg alkalmazott kezeléseknél, mivel azok legtöbb esetben nem kívánt mellékhatásokkal járnak.

A pattanások kezelésére jelenleg gyakran használnak antibiotikumokat, ami - ha túl hosszan alkalmazzák - az antibiotikumra rezisztens baktériumtörzsek kifeljődéséhez vezet. A kezelés egy másik módja, hogy fogamzásgátló tablettát írnak föl a páciensnek, amely a szervezet hormonszintjét megváltoztatva hat a pattanások ellen.

A laboratóriumi kísérletek során alkalmazott vírus sikerrel támadta meg és pusztította el a pattanásokat okozó baktériumokat. Holland professzor tervei szerint nyáron megkezdődhetnek a kezelés emberek végzett, klinikai próbái. Ezek sikere esetén a szer gél formájában kerülne forgalomba, amely a vírust koncentráltan vinné föl a bőrre. Mivel a vírus az emberi bőrszövet természetes "lakója", a kutató nem számít mellékhatásokra.

Dermatológusok a pattanások vírussal való kezelését komoly áttörésnek tartják, s Amerikában a leedsivel párhuzamosan folynak hasonló kutatások.

Hogyan jön létre a pattanás?

A kamaszkori, hormonhatásra megnövekedett faggyútermelés nyomán rendszerint akkor alakul ki csúnya, pattanásos bőr, ha a fiatal bőre eleve az átlagosnál zsírosabb típusba tartozik, és fokozott mitesszerképződési hajlammal is rendelkezik. A fiúknál az androgén hormonok a herékben, a lányoknál a petefészekben és a mellékvesékben termelődnek. Ha a probléma gyökere csupán a faggyúmirigy lenne, az valóban a haj-, illetve szőrszálak gyökerei közelében volna keresendő, de a tünetek több tényező együttes hatására alakulnak ki.

A folyamat bevezető jelensége a faggyúmirigyeket eltömítő szarucsap és az alatta kialakuló váladékpangás. Ebben a környezetben szaporodik egy Propionibacterium acnes nevű kórokozó. Ez a baktérium a faggyúból szabad zsírsavakat hasít le. A pangó váladék előbb-utóbb a mirigyek tokjának megrepedését okozza, ekkor az erősen irritáló hatású zsírsavak a környezetbe kiszabadulva gyulladást okoznak.
A baktériumok mellett a szőrtüszőkben gyakran sarjadzó gombafajok is kimutathatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!