Az athéni Harokopio Egyetem kutatócsoportjának eredményei végre magyarázatul szolgálhatnak arra, hogy a kávéfogyasztás miért is rizikótényezője a szívbetegségeknek. Az Antonis Zampelas és munkatársai által végzett vizsgálat szerint már napi egynél több csésze kávé elfogyasztását követően jelentősen megemelkedik a gyulladást keltő anyagok szintje a vérben.
A kutatók összesen 1528 nőt és 1514 férfit kérdeztek meg táplálkozási szokásaikról. Ezt követően a résztvevőktől vett vérmintákban olyan, valószínűsíthetően szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is szerepet játszó molekulák után kutattak, amelyek akkor jelennek meg, ha valahol a szervezetben gyulladás lép fel.
Az önkéntesek válaszait és a minták eredményeit összevetve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik naponta 200 milliliter kávénál többet fogyasztanak, csaknem valamennyi gyulladást keltő molekula termelődése fokozódott. Nem így a kávét mellőző személyeknél. Ez az összefüggés teljes mértékben függetlenül kimutatható volt más, a szívbetegségek kialakulásában szintén szerepet játszó tényezőktől, például életkortól, nemtől, testsúlytól és dohányzási szokástól.
Kutatók már korábbi vizsgálatok eredményei alapján is kapcsolatot fedeztek fel a kávéfogyasztás és a szívbetegségek kialakulása között. Erre az összefüggésre a jelenlegi eredmények magyarázatul szolgálhatnak, véli Zampelas, aki munkatársaival együtt most a közvetlen hatás megismerésére összpontosít. Kutatásukról az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat számol be.
Cseh Júlia