A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Föld felmelegedése szítja az erdőtüzeket

Vágólapra másolva!
Inkább a Föld felmelegedésével, mint a növénytakaró sűrűségével magyarázható az erdőtüzek hevességének növekedése - olvasható a Nature című brit tudományos hetilapban.
Vágólapra másolva!

Az albuquerque-i University of New Mexico kutatói Jennifer Pierce vezetésével vizsgálták Idaho állam központi részének 8 ezer év alatt lerakódott üledékeit. Arra a megállapításra jutottak, hogy a fenyvesekben a legpusztítóbb tüzek olyan időszakokban keletkeztek, amikor az éghajlat felmelegedett. A kevésbé kiterjedt tüzek ezzel ellentétben akkor lángoltak fel, amikor a térség klímájának átlaghőmérséklete alacsonyabb volt.

Mint arról több ízben beszámoltunk, az utóbbi években példátlanul heves erdőtüzek pusztítottak az Egyesült Államokban, lakóépületek égtek porrá, a tűzvész több esetben emberéletet is követelt.

Az erdőtüzek kialakulásának megakadályozására számos törvény született az USA-ban. Az egyik ilyen, 2003-ban megszavazott törvény szerint a fásított területeket idővel arra a szintre kell csökkenteni, ami az ember megjelenése előtt volt jellemző az érintett területeken. A Nature-ben közölt cikk szerzői azonban úgy vélekednek, hogy tanulmányuk eredményei alapján a törvényt felül kellene vizsgálni: az erdők ritkítása nem lehet komoly eszköz a tűzvészek kialakulása ellen.

Az Egyesült Államokban évente több mint 1,6 milliárd dollárt emészt fel az erdőtüzek elleni védekezés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!