Tökéletes kiképzés számítógépen

Vágólapra másolva!
Bagdad utcáin járőrözünk. Minaretek, elhagyott lakóházak, szétlőtt autók, döglött állatok tőszomszédságában araszolunk előre. Gyerekek kéregetnek, burnuszos helybéliek mosolyognak ránk. Mindenki gyanús. Az oszlásnak indult tehenek járványt sejtetnek. Mit tegyünk, hogyan meneküljünk?
Vágólapra másolva!

Szerencsére csak a képernyő valóságában, s nem az igazi Bagdad poklában merültünk el. A Dél-kaliforniai Egyetemhez tartozó Kreatív Technológiák Intézetének (ICT) Marina Del Rey-i stúdiójában készült videojátékok egyikébe pillantottunk bele. Az ICT az Egyesült Államok hadseregének készíti interaktív mozgóképeit. Rajzfilmesek, grafikusok, játéktervezők, rendezők, forgatókönyvírók, mérnökök és mesterségesintelligencia-kutatók közös munkái a XXI. századi háborúkhoz idomulva, tökéletes kiképzést nyújtanak a harcba indulóknak.

Hollywoodból a Közép-Keletre

A Microsofttal is üzleti kapcsolatban lévő ICT-t a ma hatvanöt éves, komoly tévés múlttal rendelkező Richard Lindheim alapította 1999-ben. Korábban számítógépes animációt tanult, majd amikor 1997 körül a hadsereg érdeklődése Hollywood felé fordult, a csúcstechnológiák ismert rajongójaként ő is képbe került. Meghívták egy konferenciára, holott soha nem volt katona, sőt, nem is akart az lenni. Ugyanakkor érdekelte a gondolat, hogy "a szimulációhoz valamilyen módon fel lehet használni történeteket, karaktereket, a szórakoztatás elemeit; különböző helyzetekbe állíthatunk embereket, és segítünk nekik a döntéshozásban." Lindheim egyértelműen a játékokra gondolt. Míg a "vietnami generáció" a tévén nőtt fel, a mai katonák videojátékokon cseperedtek - érvelt. A statisztika őt igazolja: évente hetvenötezren választják a sereget: kilencven százalékuk alkalmi, harminc pedig fanatikus játékosnak vallja magát. A katonák DVD-lejátszóikat és játék-konzoljaikat általában magukkal viszik a Közép-Keletre.

További információk és képek az Agent Portal oldalain.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!