Több kutatócsoport megfigyelte már, hogy a korlátozott tápanyagmennyiségen tartott állatok (legyek, férgek, patkányok, egerek stb.) tovább élnek, de az okokra nem találtak egyértelmű magyarázatot. Scott Pletcher (Baylor College of Medicine, USA) pontosítani akarta, miből veszik észre az állatok, hogy energiában gazdag a környezetük. Egyik lehetőség az illat volt, ezért megpróbálták pusztán szaggal becsapni a muslicákat (Drosophila melanogaster), hogy azt higgyék, több a környéken a tápanyag. Az eredmény: a táplálékmennyiség felére csökkentésének hatására 20%-kal tovább (41 helyett 50 napig) éltek a muslicák, de az éheztetés pozitív hatása harmadával csökkent, ha élesztő szagának voltak kitéve. Ugyanakkor a jól táplált muslicák élettartamára nem volt hatással az élesztő illata.
Az eredményekből arra következtettek, hogy a muslicáknak szaglóérzékük is segít meghatározni, hogy táplálékban mennyire gazdag a környezetük, és hogy miként osszák be energiafelhasználásukat.
Ecetmuslica (Drosophila melanogaster) feje. A vonal 100 mikrométert jelöl, ami a milliméter tizedrésze