Tizenegy állat- és növényfajt fedeztek fel Vietnamban

Vágólapra másolva!
Vietnam középső részén eddig ismeretlen kígyó-, lepke- és orchideafajokat fedeztek fel a kutatók. Az Annamite-hegység  rendkívül gazdag ritka fajokban, ezért védelemre szorul - közölte a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet.
Vágólapra másolva!

A távol-keleti országban, az Annamite-hegység Zöld Folyosóként ismert középső részén bukkantak a két lepke-, egy kígyó-, valamint öt orchidea- és három más növényfajra. Mindegyikük csak itt, ebben a hegyvidéki trópusi esőerdőben él. További tíz növényt még vizsgálnak, úgy tűnik, ők is új fajnak számítanak majd.

Annamite esőerdei évezredek óta szinte teljesen érintetlenek, nehezen megközelíthetőek, ezért különleges élőhelyet nyújtanak sok fajnak. Vietnam ehhez hasonló elzárt területein 1990 óta több korábban ismeretlen fajt is felfedeztek már, így lehet, hogy még újabbakra is van kilátás.

Forrás: WWF

A most megismert siklóféle patakok mentén él, ahol békákkal és kisemlősökkel táplálkozik. A gyönyörű állat fején fehér és sárga csík fut végig, testét pirosas pettyek borítják, hossza 80 cm. 1996 óta ezen a területen már hat lepkefajt fedeztek fel, számuk ezennel nyolcra nőtt. A most megismert orchideafajok közül három azért különleges, mert egyáltalán nincsenek leveleik, ami igen ritka ennél a növénynél. Szervezetük nem tartalmaz klorofillt, sok gombához hasonlóan korhadó növényeken élnek. Az újonnan felfedezett növények között van még az otthonainkban dísznövényként ismert kukoricalevél egy rokona, amelynek fekete virága van, illetve egy látványosabb, sárga virágú kontyvirágféle.

Forrás: WWF

A "Zöld Folyosó" ad otthont a világ egyik legveszélyeztetettebb főemlősének, a fehér barkójú bóbitás gibbonnak. Itt él a saola is, egy 1992-ben felfedezett patás állat. A saola rendszertani besorolásáról a mai napig vitáznak a kutatók: szarvasmarha-, antilop- vagy kecskeféle lehet; a fajból eddig mindössze 11 egyedet sikerült megfigyelni.

Forrás: WWF

A páratlan élővilág fennmaradását az illegális fakitermelés, az orvvadászat, illetve a növények nagy mennyiségű begyűjtése veszélyezteti - figyelmeztet a WWF. Az Annamite erdeinek megőrzése azonban nem csak az itt élő fajok miatt fontos: a hegység vízfolyásaitól több ezer ember ivóvízellátása függ, és a helyi lakosok megélhetését is az erdő adja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!