A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Látványos fotó a Tejútrendszer centruma felé

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Galaxisunk, a Tejútrendszer központi régióját nehéz megfigyelni. Az optikai tartományban csillagközi felhők nyelik el a fényt, és az erre mutatkozó forró, sugárzó ködök sem kedveznek a tőlünk 26 ezer fényévre lévő térség megpillantásának.

Bár valóban sok csillagközi por- és gázfelhő takarja a centrumot, ez egyben látványossá is teszi ezt a területet, amely a Sagittarius (Nyilas) csillaképben található, és amely hazánkból nézve nyáron emelkedik legmagasabbra a látóhatár fölé - igaz, ekkor is csak zavaró fényektől mentes, főleg hegyvidéki területekről nyújt szép látványt.

A mellékelt felvétel a Tejútrendszer központi térségének irányában mutatja az égboltot. A sötét alakzatok sűrű csillagközi molekulafelhők, míg a fényes csillagokat övező vöröses ködöket a bennük forró égitestek gerjesztik sugárzásra. A kép közepétől jobbra felfelé a Laguna-köd (M8) látható rózsaszín árnyalatokban, míg közvetlenül mellette, jobbra a halványabb, kékes és vöröses színeket is mutató Trifid-köd (M20) látszik.

ForrA!s: Robert Gender

Robert Gender felvétele a Tejútrendszer központi vidékéről. A fotó nagyméretű változatának letöltése. További képek az asztrofotós honlapján láthatók (Robert Gender)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!