A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Ősibbek az afrikai pigmeusok

Vágólapra másolva!
Az apró termetű afrikai vadászó-gyűjtögető népcsoport, a pigmeusok ősei 60 ezer évvel ezelőtt váltak külön a többi afrikai népcsoporttól, és léptek önálló evolúciós útra - régebben, mint azt eddig feltételezték.
Vágólapra másolva!

Az eddig is ismert volt, hogy mintegy 60 ezer évvel ezelőtt hidegebb, szárazabb klíma köszöntött Afrika nagy részére. Emiatt számos embercsoport hagyta el a kontinenst, de ugyanez a változás egy másik folyamatot is elindított: az Afrikában maradt embercsoportok egymástól elkülönülve külön népcsoportokra tagozódtak - mutattak rá a párizsi Pasteur Intézet genetikusai.

A párizsi kutatók korábban, 2008-ban már végeztek hasonló vizsgálatokat. Akkor a pigmeusok mitokondriális DNS-ét tanulmányozták, és megállapították, hogy a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató pigmeusok, illetve az egyéb, földművelő népcsoportok anyai őseinek különválása nem történhetett régebben, mint 70 ezer éve. Az új vizsgálatok alapja már pigmeusok sejtmagi DNS-e (és ismét a mitokondriális DNS-e) volt, s ez újabb 10 ezer évvel hozta közelebb a szétválás időpontját.

Ha az eredmény megállja a helyét, megdőlhet az a korábbi elmélet, amely szerint a pigmeusok abban az időben különültek el a többiektől, amikor - mintegy 50 ezer évvel ezelőtt - a Szahara alatti térségben elterjedt a földművelés - olvasható a PLoS Genetics-ben közzétett beszámolóban.

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy két mai, egy Közép-Afrika nyugati és egy Közép-Afrika keleti területein élő pigmeus-csoport megközelítőleg 20 ezer éve különült el. Ez érthető is, írják a kutatók, ha tekintetbe vesszük, hogy abban az időben a globális klíma lehűlésének hatására a közép-afrikai erdők egy keleti és egy nyugati erdős területre váltak szét. A pigmeusok DNS-mintái arról is árulkodnak, hogy mintegy 2500 évvel ezelőtt a nyugat-afrikai, 250 évvel ezelőtt pedig a kelet-afrikai csoportban komoly populációcsökkenés következett be. Ezt egyaránt okozhatta az, hogy nagy területeket rabolt el az erdőktől a mezőgazdaság, de akár nagyobb járványok is megtizedelhették a pigmeusokat.

A pigmeusok történelem előtti gyökereiről ránk maradt fosszíliák, kulturális emlékek híján keveset tudunk - az egyenlítői savanyú talajban mindezek hamar szétmállanak. A most végzett genetikai vizsgálatok azonban közelebb vihetnek genetikai történetük jobb megismeréséhez - magyarázzák a Pasteur Intézet genetikusai.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!