A Helicobacter pylori nevű baktérium az emberek szájüregében és gyomor-bélrendszerében élő, a népesség jelentős részében jelenlévő baktériumfaj. A gyomornyálkahártya idült gyulladását okozza, a gyomorfekély kialakulásának egyik leggyakoribb kockázati tényezője, és szerepe lehet a gyomorrák létrejöttében is. Szennyezett étel vagy piszkos kéz útján feltehetőleg emberről emberre terjed: aki egyszer már elkapta a fertőzést, az élete végéig hordozhatja a kórokozót. Kimutatására a kilégzéses teszt vagy a gyomortükrözés során vett nyálkahártya-szövetminta vizsgálata alkalmas, a baktérium pedig antibiotikumok adásával irtható ki a szervezetből.
A svéd Sahlgrenska Academy (Göteborg Egyetem) kutatói legújabb tanulmányukban olyasmire bukkantak, ami legalább részben megmagyarázhatja a gyomorfekély kialakulására való hajlamban tapasztalható egyéni különbségeket. Kiderült, hogy a gyomorfalon lévő, a baktérium ellen védő fehérjék eltérő hosszúságúak lesznek az egyes személyekben: részben ez lehet a magyarázata annak, hogy a baktériumfertőzés hatására az egyik embernél súlyos gyomorfekély alakul ki, másnál viszont mindez csak enyhébb lefolyású vagy akár teljesen tünetmentes marad.
Részletesebb információkat itt olvashat magyar nyelven