A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:05AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl

Mars: forgószelek látványos nyomai

Vágólapra másolva!
A bolygó felszínét bejáró forgószelek nyomait örökítették meg a Mars körüli pályáról. A vöröses porba látványos sávokat rajzoltak a nappali porforgatagok.
Vágólapra másolva!

A Mars Reconnaissance Orbiter-űrszonda (MRO) egyik újabb képe absztrakt festményre hasonlító tájat mutat a vörös bolygón. Az érdekes alakzatok sötét vonalak formájában figyelhetők meg a világos, sárgásvörös porral borított felszínen.

Az alábbi képet a szondán elhelyezett HiRISE kamera rögzítette. A napközben gyorsan melegedő felszínről emelkedő légtömegek gyakran minitornádókhoz hasonló portölcséreket hoznak létre, amelyek útjuk mentén felkapják a felszínt borító világos port, és azt távolabb hullajtják el. A forgószél útja mentén ezért egy világos sáv marad vissza. Ha pedig a változó irányú szelek hatására a portölcsér útja is kanyargóssá válik, a felszíni útvonal is tekeregni fog, akárcsak a mellékelt felvételen - festményre emlékeztető összképet létrehozva.

Forrás: HiRISE, MRO, LPL (U. Arizona), NASA

Forgószelek által "művészien" összekarcolt tájkép a Marson. A kép nagyméretű változatának letöltése (HiRISE, MRO, LPL (U. Arizona), NASA)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!