A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gyógyszer készülhet a hóvirágból

Vágólapra másolva!
Két eddig ismeretlen vegyületet fedeztek fel spanyol kutatók a kikeleti hóvirágban, melyek potenciálisan alkalmasak lehetnek arra, hogy gyógyszer készüljön belőlük. Az Európa-szerte védettséget élvező növény hagymájából már korábban is vontak ki olyan alkaloidot, melyet az Alzheimer-kór kezelésében használnak.
Vágólapra másolva!

A Barcelonai Egyetem kutatói összesen 17 biológiailag aktív vegyületet izoláltak két hóvirágfajból, a hazánkban is honos kikeleti hóvirágból (Galanthus nivalis) valamint a Kaukázusból származó pompás hóvirágból (Galanthus elwesi). A vegyületek közül 3 teljesen új a tudomány számára.

A kikeleti hóvirágból kimutatott két új vegyület a haemantamin alkaloidok közé tartozik. Ezek olyan sejtekre mérgező (citotoxikus) molekulák, amelyek képesek programozott sejthalált (apoptózist) kiváltani, ezáltal használhatóak lehetnek a rákgyógyításban. A pompás hóvirágból kimutatott likorin pedig olyan vegyület, melynél bizonyos származékok esetében antimaláriás hatást mutattak ki, valamint képes gátolni az acetilkolinészteráz enzim termelődését, mely az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyag bontásáért felel. A szellemi képességek hanyatlásával járó Alzheimer-kór egyik oka, hogy az agy különböző területein kialakuló fehérjelerakódások az acetilkolin mennyiségének csökkentésével rontják az idegsejtek közötti kommunikációt, tehát az acetilkolin-bontás mértékének csökkentése nagyon fontos az ő esetükben. Hasonló hatással bír a hóvirágból korábban már kimutatott galantamin nevű vegyület is, amit már ma is használnak a kór kezelésében.

Az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) közé tartozó kikeleti hóvirág hazánkban az elsők között virágzik már február környékén, és sokáig kedvelt nőnapi virág volt. A túlzott szedés következtében azonban állománya jelentősen megcsappant, és ezért 2005 óta védettséget élvez. Eszmei értéke 10 000 Ft.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!