A nap tudományos képe: az olajfolt mérete Budapesthez képest

Vágólapra másolva!
Egy Google fejlesztőnek köszönhetően megnézhetjük, milyen nagy a Mexikói-öbölben lebegő olajfolt a saját lakhelyünkhöz képest. Az április 20-án bekövetkezett környezeti katasztrófa súlyos veszélyt jelent a Mexikói-öböl élővilágára, és már elérte a Mississippi torkolatát is.
Vágólapra másolva!

Magyarországra vetítve tíz megyét is érintene a Mexikói-öbölben elsüllyedt fúrótoronyból kiszivárgó olaj. Paul Rademacher, a Google munkatársa egy olyan alkalmazást készített, amely az olajfolt kiterjedésének május 6-i állapotát képes rávetíteni a Google Térképre, így megnézhetjük, milyen nagy a szennyezés egy adott városhoz képest.

Nézze meg, mekkora az olajfolt Budapesthez képest!

A környezeti katasztrófát kiváltó robbanás április 20-án történt a Deepwater Horizon nevű fúrótornyon, mely ezután elsüllyedt. Ekkor tört el a vezeték, amelyből azóta is ömlik az olaj. A torony alatt 1500 méter mélyen van a tengerfenék, s ez jelentősen megnehezíti a szennyezés megállítására irányuló törekvéseket.

Május 7-én egy olajfogó kupola segítségével próbálták befogni a szivárgó olajat, ám nem sikerült elzárni a Mexikói-öbölbe ömlő olaj útját. A tenger mélyén uralkodó nagy nyomás és az alacsony, 3-4 Celsius-fokos hőmérséklet miatt a szerkezetben gázokból és vízből nagy mennyiségű kristályos hidrát keletkezett. Ez elzárta a kupola tetejét, ahonnan a tervek szerint felszivattyúzták volna az összegyűlt olajat.

A pénteki kudarc azt jelenti, hogy becslések szerint továbbra is naponta körülbelül 800 ezer liter nyersolaj ömlik a Mexikói-öböl vizébe az egykori Deepwater Horizon platform által fúrt kútnál, valamint a vezeték egy pontján (ez utóbbi a fő szivárgási pont). A szakemberek várhatóan május 9-én döntenek majd arról, hogy milyen más módszerekkel próbálkoznak ismét.

A tenger felszínén terjengő hatalmas olajfolt a hétvégén megjelent Alabama állam egy a parttól 5 kilométerre fekvő szigeténél, de a partokat még sehol nem érte nagy olajszennyeződés. Louisiana partjainál egy védett szigetcsoportot már pénteken elért az olajfolt, amely itt először törte át a lebegő védőgátat, ezzel veszélybe sodorva a természetvédelmi terület madárvilágát. Kedvezőtlen széljárás esetén az is elképzelhető, hogy az olajfolt a floridai korallzátonyokat is eléri, sőt a Golf-áramlásba kerülve még Európa is kaphat a szennyezésből.

Nézze meg a Scientific American cikkében, hogyan próbálnak megküzdeni a Mexikói-öbölbe ömlött olajjal!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről