Kétszázmillió éves ép dínókoponya került elő Kínában

Vágólapra másolva!
Fontos láncszemet jelent a Sauropodák korai evolúciójának megértéséhez egy Dél-Kínában talált 200 millió éves dinoszaurusz, melynek sértetlen koponyája is előkerült. A Sauropodák Földünk legnagyobb szárazföldi állatai voltak.
Vágólapra másolva!

Egy csaknem teljes korai Sauropoda csontvázra bukkantak paleontológusok a dél-kínai Yunnan tartományban. A Yizhousaurus sunae névre keresztelt faj Lufeng környékén került elő, ahol mintegy 200 millió évvel ezelőtt éltek a képviselői az egykori folyók árterei mentén. A jó megtartású lelet segít megérteni, hogyan alakultak ki a jól ismert, négy lábon cammogó, hosszú nyakú Sauropodák.

A Yizhousaurus csupán 9 méter hosszú volt a 36 méter hosszú és 100 tonnát nyomó későbbi leszármazottakkal szemben. Ennek ellenére azonban már mutatja a Sauropoda csoport minden fontos bélyegét, például négy lábon állt, hosszú nyaka és erőteljes csontváza volt. Ráadásul a koponya is sértetlenül került elő, ami nagyon ritka, mert a hatalmas végtagcsontokkal szemben a koponya nagyon vékony és könnyű felépítésű, ráadásul kicsi is. A koponya jellegei pedig alapvetően szükségesek ahhoz, hogy a paleontológusok pontosan meghatározzák az állat helyét a Sauropodák evolúciós vonalán belül.

A Yizhousaurusnak széles, magas és domború koponyája volt. Hossza nem haladta meg a 30 centimétert, szemei pedig oldalt helyezkedtek el. Felülnézetben az állkapcsa szokatlanul széles és U-alakú volt, amihez hasonló a később megjelent Camarasaurusnál is megfigyelhető. Számos recés és kanál alakú fog helyezkedett el mind az alsó, mind a felső állkapcsában, melyekkel könnyedén nyírták el a növényeket táplálkozás közben. Az erős fogak és a felemelt nyak lehetővé tette az állat számára, hogy könnyedén lecsipkedje a kisebb ágakat a fák tetejéről, hogy aztán alaposan megrágja a táplálékot. A kutatók feltételezése szerint lenyelés után a növényi anyagok még tovább őrlődtek a gyomorban. Minden jel arra mutat, hogy a Yizhousaurus nagyon jól alkalmazkodott a növényevő életmódhoz.

Forrás: Bill Mueller
A Yizhousaurus néhány jellegzetes csontja (koponya, csípő és végtagcsontok)

A jellegzetes és eltéveszthetetlen fizikai jellemzők mellett említésre méltó, hogy fél évszázaddal ezelőtt ugyanezen a lelőhelyen fedezték fel a Lufengosaurus néhány látványos példányát, amelyek szintén a Prosauropodák közé tartoztak. A paleontológusok többsége egyetért abban, hogy a Sauropodák a Prosauropodákból alakultak ki, annak ellenére, hogy az átmenet eddig csak bizonytalanul volt követhető az ősmaradvány anyagban. Ezért különösen fontos az újonnan felfedezett dinoszaurusz, mert segít áthidalni az eddigi ismerethiányokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!