Magyar fotó lett a nap csillagászati képe a NASA-nál

tejútrendszer
Vágólapra másolva!
Élesen rajzolódnak ki a Tejútrendszer sötét, fényelnyelő csillagközi felhői Éder Iván fényképén. A magyar fotós Tejútrendszer központi vidékéről készült felvételét nemrég a nap csillagászati képének választották a NASA-nál.
Vágólapra másolva!

A NASA által üzemeltetett Astronomy Picture of the Day (APOD), azaz a nap csillagászati képe nevű honlap a leglátványosabb csillagászati felvételeket gyűjti egybe, gyakran űrszondás, illetve óriástávcsöves képeket kiválasztva. Ritkán hazai fotósok képei is bejutnak a felvételek közé, s így volt ez január 6-án, amikor Éder Iván asztrofotós képe lett a nap felvétele.

Forrás: Éder Iván
A Tejútrendszer központi vidéke. A kép nagyméretű változatának letöltése. (Éder Iván)

A kép a Tejútrendszer központi vidékének mintegy 30 fok átmérőjű területét mutatja a Sagittarius (Nyilas) és Scorpius (Skorpió) csillagképekben. A galaxis fősíkja, ahol a legtöbb poranyag csoportosul, bal fentről jobbra lefelé húzódik. Sok sűrű molekulafelhő található erre, amelyek elnyelik a távolabb lévő csillagok fényét, és ezért sötét alakzatokként mutatkoznak. A képen előforduló kisebb vöröses és rózsaszínes foltok forró csillagok által felhevített gázanyagot mutatnak.

Animáció a Tejútrendszer központi vidékéről

További felvételek Éder Iván honlapján tekinthetők meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről