A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Új képet közöltek az Ősrobbanás utáni Univerzumról

galaxis, galaxishalmaz
Vágólapra másolva!
Az Ősrobbanás után mindössze 600 millió évvel létezett galaxishalmazt figyeltek meg. Ez az eddig ismert legkorábbi ilyen objektum. A felfedezés megerősíti azt az elméletet, mely szerint a legnagyobb galaxishalmazok korán indultak fejlődésnek, és fokozatosan növekedett a tömegük.
Vágólapra másolva!

A Hubble űrtávcső segítségével minden eddig ismertnél távolabbi, 13,1 milliárd fényévre lévő galaxishalmazt fedeztek fel a csillagászok. Az objektum a Világegyetem kezdő pillanatát jelentő 13,7 milliárd évvel ezelőtt történt Ősrobbanás (Nagy Bumm) után mindössze 600 millió évvel már létezett.

Az Amerikai Csillagászati Szövetségnek ezen a héten zajló texasi konferenciáján jelentették be az eredményt. Az ilyen fiatal galaxishalmazok, avagy protohalmazok nehezen figyelhetők meg, ezért felfedezésükhöz nagy égterületet kell átvizsgálni.

A Hubble űrtávcső WFPC-3 kamerájának felvételein azonosították a BoRG-58 jelzéssel ellátott öt távoli galaxist a közeli infravörös tartományban. Az objektumok lényegesen kisebbek Tejútrendszerünknél, méretük a galaxisunk feléhez, illetve tizedéhez közeli. Ennek ellenére közel olyan fényesek, mint a Tejútrendszer, mivel életük elején heves csillagkeletkezés zajlott bennük és sok nagytömegű, nagy energiakibocsátású égitestet tartalmaztak.

A mérések során a halmaznak legfényesebb képviselőit sikerült azonosítani, feltehetőleg sok halvány tagot tartalmaz még a rendszer, de azok nem hagytak nyomot a felvételeken. A kérdéses galaxishalmaz mára bizonyára nagyobb tömegű objektummá alakult, miközben a környezetéből további csillagvárosokat vonzott magához.

Forrás: NASA, ESA, Levay, STScI
A távoli BoRG-58 jelű galaxishalmazt azonosító Hubble-felvétel. A kép nagyméretű változatának
letöltése (NASA, ESA, Levay (STScI), Trenti (University of Colorado, Boulder, University of Cambridge, UK), Bradley, the BoRG team)

A galaxishalmazról készült mérés az Univerzum azon fejlődési szakaszát mutatja, amikor az anyag még éppen csak elkezdett csoportokba rendeződni. A megfigyelés egybevág azokkal a kozmológiai modellekkel, amelyek szerint a galaxishalmazok korán kezdtek összeállni, az ősi sötét anyag csoportosulásainak megfelelően, majd fokozatosan növekedtek a Világegyetem fejlődése során.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!