A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Soha nem látott húzás egy kutyafélétől

eszköz használó kutya, dingó
Vágólapra másolva!
Először sikerült videóra felvenni, hogy egy kutyaféle spontán eszközt használ célja eléréséhez.
Vágólapra másolva!

Eleinte csak a névtáblák tűntek el éjszakánként az egyik kennel bejáratáról az ausztrál Dingo Discovery and Research Centerben. Hiába pótolták a 170 centiméter magasan lévő táblákat, előbb-utóbb mindig nyomuk veszett. Végül kiderült, hogy a tettes a kennelben lakó Sterling nevű dingó volt.

A kutatóknak először komoly fejtörést okozott, hogyan érhette fel a dingó a magasban lévő táblákat. Hiába próbálták élelemmel rávenni, hogy mutassa meg, hogy csinálta, az emberek jelenlétében látszólag nem érdekelte se az élelem, se a névtábla. Ekkor döntött úgy Bradley Philip Smith, a kutatóközpont munkatársa, hogy rejtett kamerát helyez a kennel bejárata elé.

Így bukott le a dingó

A felvételen látható, hogy Sterling először ugrálva próbálta elérni a csalit, eredménytelenül. Ezután odasétált a kifutóban lévő asztalhoz, megfogta, és odahúzta a kerítéshez. Bár az asztal még így is kicsit messze volt az élelemtől, második próbálkozásra az asztal tetejéről sikerült elérnie az élelmet.

A dingót sosem biztatták hasonló viselkedésre, a kutatók szerint teljesen spontán cselekvésről van szó. Sőt a Behavioural Processes című folyóiratban megjelent cikkében Smith azt írja, hogy ez az első dokumentált eset, amikor egy kutyafélénél eszközhasználatot figyeltek meg.

A dingó (Canis lupus dingo) eredete arra az időszakra vezethető vissza, amikor a kutya még nem teljesen háziasodott. Becslések szerint 3-4 ezer évvel ezelőtt érkeztek Ausztráliába az emberekkel, és elvadulásuk a táplálékbőségnek, valamint a ragadozókban szegény környezetnek köszönhető. Közepes kutya méretűek (45-55 centiméteres marmagassággal), bundájuk általában vörös színű.

Ajánlat:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!