A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Örökítőanyagról hallgathatjuk a popzenét

intelligencia, genetika, dns
Egy kutatógenetikus nyálmintákat vizsgál
Vágólapra másolva!
Tudományos vizekre evez az OK Go nevű zenekar legújabb albumának kiadásával: új számaik ugyanis nemcsak CD hordozón és mp3 formátumban lesznek elérhetők, hanem DNS-be kódolva is.
Vágólapra másolva!

A szokatlan projekt megvalósításához az együttes Sriram Kosuri, a Kaliforniai Egyetem biokémikusának segítségét kérte, aki korábban már gépelt át könyvet DNS-be. A kutató hasonló technikát fog a dalok átfordítása során alkalmazni.

A hangokat először bináris számokká, majd a számokat adenin, citozin, guanin és timin bázisokká konvertálják át. A bázispárok fogják a bináris számokat képviselni: például az adenin-timin bázispár lesz a nulla, a citozin-guanin pedig az egyes. A Kosuri laboratóriumában így előállított DNS szakaszt ezután egy néhány cseppnyi folyadékot tartalmazó fiolába helyezik, ezt fogják a boltokban forgalmazni.

Kérdéses, hogy a genetikusokon kívül ki fogja megvásárolni az örökítőanyagba ágyazott zenealbumot. A dalok meghallgatásához ugyanis sokszorozni, majd szekvenálni kell a DNS-szakaszt. Ha ez megvan, a bázispárokat vissza kell fordítani bináris számokká, amiket egy megfelelő programmal már le lehet játszani. Természetesen aki nem akar DNS olvasással bíbelődni, azok CD-n és mp3-ban is megvásárolhatják az albumot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!