Medvéket mérgezett meg a csokoládé

fekete medve, medvebocs, Pennsylvania, Kingston
Két, városba tévedt fekete medvebocs a Pennsylvania állambeli Kingston Townshipben.
Vágólapra másolva!
Négy elpusztult medvét találtak New Hampshire államban, az USA keleti partján. Az állatok azért pusztultak el, mert egy vadász csokoládét helyezett ki csaliként az erdőben.
Vágólapra másolva!

A két felnőtt nőstény medve és a két medvebocs tetemére egy 40 kilogrammos csokoládé- és fánkcsomag 15 méteres körzetében találtak rá tavaly még szeptemberben. Az állatokkal a csokoládéban található teobromin nevű vegyület végzett, derítette ki a New Hampshire-i Egyetemen végzett boncolás és toxikológiai vizsgálat.

Csak az a megoldás, ha nem hagyunk csokoládét az erdőben – mondta az esetről Andrew Timmins, New Hampshire vadügyi minisztériumának szakértője. A minisztérium akkor figyelt fel a csokoládé kockázataira, amikor Michigan államban egy feketemedvebocs pusztult el teobromin-mérgezésben.

Két feketemedve-bocs Pennsylvania államban. A fekete medve (Ursus americanus) egész Észak-Amerikában elterjedt az erdős vidékeken Forrás: MTI/AP/Citizens' Voice/Andrew Krech

Úgy hat, mint a koffein

A teobromin a koffeinhez hasonló vegyület. Az úgynevezett keserű alkaloidot a kakaónövény termeli. Hatása a koffeinhez hasonlít: erősebben hajtja a vizeletet, de kevésbé élénkít.

A csokoládéban elég kevés a teobromin ahhoz, hogy az ember egészségét ne veszélyeztesse. Több emlős mája azonban lassabban bontja le a teobromint, így például a kutyák és a macskák is halálos mérgezést szenvedhetnek kis mennyiségű csokoládé miatt, károsítva a veséket és a központi idegrendszert. A mérgezés hasmenéssel, gyakori vizeléssel, hányingerrel és hányással kezdődik, majd szívritmus-zavar, epileptikus görcsök, szívroham és belső vérzés lép fel, végül beáll a halál.

Minden csokoládéban más-más mennyiség található a vegyületből, de mind mérgező lehet, attól függően, hogy a medve mennyit eszik belőle.

Kockázatos csali

„A medvék csalihoz vonzását fontos vadgazdálkodási eszköznek tartjuk, ezért nem akarunk lemondani róla, de talán változtatni lehetne azért, hogy a csokoládé ne mérgezze tovább a vadakat” – mondta Timmins a New York Daily News tudósítása szerint.

Volt olyan szakértő, aki nincs meggyőződve a csokoládémérgezésről, mert az édességet több állam számos helyszínén használják csaliként az USA-ban, ezért a tetemeket fagyállómérgezésre is vizsgálni kellene.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről