A köztudatban az él, hogy teát fogyasztani egészséges – sokkal kevésbé ártalmas a szervezetre, mint a kávé, ezért a napi koffeinadagunkat érdemes fekete- vagy zöldteából fedezni. Ezek közül az utóbbi még rengeteg antioxidánst is tartalmaz, így extrán egészséges alternatívát nyújt bármilyen más italra.
Ez azonban nem minden kereskedelmi forgalomban kapható teára igaz, sőt, legtöbbjük a származási országok légszennyezettsége miatt többet árt, mint használ a szervezetnek.
A ConsumerLab.com felmérése során 26-féle zöld teát vizsgáltak meg a kutatók aszerint, hogy mennyire felel meg a rajta feltüntetett tápérték a valóságnak. Valószínűleg senkinek sem okozott túl nagy meglepetést, hogy a palackozott,
előre elkészített zöld teák például alig tartalmaztak antioxidánst
vagy bármilyen egészséges összetevőt, viszont a minimális mennyiségű koffein mellett annál több cukrot és tartósítószert.
Ennél jóval meglepőbbek voltak azok az eredmények, amelyeket a szálas, filteres zöld teáknál találtak – ezek ugyanis tele voltak ólommal, grammonként akár 1,25-2,5 mikrogrammnyival is, ami napi egy-két bögre teánál már érezhetően károsítja az emberi szervezetet.
A veszélyes mértékű ólomszennyezést a Kínából importált teák esetében mérték, ami, ismerve az ország légszennyezettségét, nem is nagy csoda.
Kína az elmúlt húsz évben radikális iparosodáson esett át, ez azonban csak a gazdaságnak jövedelmező, a környezetnek már kevésbé: a levegőben keringő nehézfémek aránya jócskán megnőtt, ami nem csak az ott élők, de a világ többi részén élő teafogyasztók egészségét is veszélyezteti.
A levegőben található nehézfémek ugyanis a talajba és a vízbe kerülnek, ahonnan a teanövények felszívják őket.
A zöld tea híresen könnyen szívja magába a talaj tápanyagtartalmát – ezzel együtt a szennyeződéseket is, ezért kínai zöld teát inni manapság már nem életbiztosítás. A ConsumerLab.com felmérésén a japán teák kerültek a legegészségesebb márkák közé, innen biztonságban fogyaszthatunk, nem kell félnünk az ólommérgezéstől.
A kutatók szerint azonban nem érdemes kidobni rögtön az összes kínai teát a polcról, mert a filterek hatékonyan a tasakban tartják az ólmot, így ha nem esszük (mondjuk turmixba keverve), hanem isszuk a teát, nem kaphatunk mérgezést.
Ezzel kapcsolatban azonban érdemes megjegyezni, hogy néhány márka teafiltere szintetikus polimerek felhasználásával készül (ilyen például a nejlon, a PVC vagy a polipropilén), amelyeknek ugyan magas az olvadáspontjuk, de már a víz forráspontja közelében elkezdik kiengedni magukból a káros anyagokat, így korántsem biztonságosak.
Ugyanilyen veszélyesek lehetnek a papírból készült teafilterek is, amelyeket gyakran epiklórhidrinnel kezelnek, ami 3-MCPD vegyületté alakul a forró víz hatására – ez a vegyület pedig összefüggésben áll a férfi meddőség kialakulásával,
elősegíti a rákos sejtek szaporodását,
és rágcsálóirtóként is használják, tehát a legnagyobb jóindulattal sem lehet rá azt mondani, hogy nem veszélyes.
Mi a helyzet a bioteákkal?
Azt hihetnénk, hogy ami elé a "bio" szócskát biggyesztik, rögtön sokkal egészségesebbé válik, mint átlagos társai. Ez azonban a teák ólomtartalmát tekintve vajmi keveset számít, hiszen hiába mellőzik a vegyszerek használatát a termőföldeken, a levegőben és vízben szállított ólommennyiségre ők sem immunisak. A tealevelek esetében nemcsak a termelési módot, de a származási országot is muszáj figyelnünk.A kutatók pont ezért leginkább a jó minőségű, minél tisztább helyről érkező szálas teákat ajánlják, mivel az ólomszennyezés egyáltalán nem figyelmen kívül hagyható dolog: a hat év alatti gyerekek esetében súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat, felnőtteknél pedig felelős lehet a szürkehályog és a memóriazavar kialakulásáért, az immunrendszer gyengüléséért, vérszegénységért és agyműködési rendellenességek fellépéséért.
Azok sem lélegezhetnek fel, akik nem zöld teát, hanem fekete teát vagy oolongot fogyasztanak – mivel ezek a teák sokkal öregebb cserjék leveléből készülnek, alapvetően
több károsanyagot szívnak magukba,
így az ólomtartalmuk is magas.
Sőt, sokkal nagyobb arányban engedik ki magukból a mérget, mint a zöld tea, így fokozottan veszélyesek – szakértők szerint napi három adag kínai fekete teánál kell meghúzni a határt, míg zöld teából azért ihatunk többet. Ha nem főzzük, hanem fogyasztjuk a leveleket, akkor olyan teából, amely Kínából érkezik, 2-3 adagnál egyáltalán nem szabad többet a szervezetünkbe vinni.