Azok az emberek kevesebb csésze kávét fogyasztanak, akik az úgynevezett PDSS2 gén egy bizonyos változatával rendelkeznek, állítja a Scientific Reports folyóiratban megjelent új tanulmány.
A szakemberek szerint ez a gén csökkenti a sejtek koffeinlebontó képességét,
ezért a koffein tovább marad a szervezetben.
Ez azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek nem kell olyan sok kávét fogyasztaniuk ahhoz, hogy elérjék ugyanazt a koffeinszintet.
Az új felfedezés kiegészíti a korábbi tanulmányokat, amelyekben a kávézási szokásokkal kapcsolatos géneket azonosítottak, és új fényt vet a koffein-anyagcsere biológiai mechanizmusára.
A kutatók egy dél-olaszországi kis faluban élő 370,
valamint hat északkelet-olaszországi faluban élő 843 ember genetikai adatait mérték fel.
A tanulmányban résztvevőket megkérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amelyben szerepelt az a kérdés is, hogy hány csésze kávét isznak naponta.
A kutatócsoport azt tapasztalta, hogy a PDSS2 bizonyos DNS-változatával rendelkező emberek kevesebb csésze kávét isznak, mint azok, akikből hiányzott ez a változat. A hatás átlagosan napi egy csésze kávénak felelt meg.
„Tanulmányunk eredménye kiegészíti az eddigi kutatásokat, amelyek arra utalnak, hogy a kávéivási késztetésünk a génjeinkbe van ágyazva" – mondta Nicola Pirastu, az Edinburghi Egyetem Usher Intézetének munkatársa. „Nagyobb tanulmányt kell végeznünk a felfedezés megerősítésére és ahhoz, hogy tisztázzuk a biológiai kapcsolatot a PDSS2 és a kávéfogyasztás között."