A Kaliforniában őshonos húsevő kobraliliom (Darlingtonia californica) vizet választ ki a leveleiből módosult hosszú kancsóiba, amelyek halálos csapdát jelentenek a beleesett rovarok számára. A kancsóban lévő víz kezdetben tiszta. De nagyjából egy hét elteltével – a benne lévő baktériumoknak köszönhetően – zavaros barnára- sötétvörösre változik és borzalmas bűzt áraszt, mondta David Armitage, az indianai Notre Dame Egyetem kutatója.
Armitage most felfedezte, hogy ezek a baktériumok megkönnyítik a zsákmány elejtését a növények számára. A mikrobiális lakók annyira lecsökkentik a víz felületi feszültségét, hogy
a hangyák és más kis rovarok rögtön lecsúsznak a kancsó aljába
ahelyett, hogy könnyen kimásznának a felszínre, írja a kutató a Biology Letters legújabb számában.
Armitage tiszta vízzel teli kémcsöveket oltott be a kobraliliom kancsójából származó folyadékkal, és döglött tücsköket adott hozzá a mikrobák táplálására. Egy hónap pihentetés után a kotyvalék felületi feszültsége ugyanolyan volt, mint a növényekben lévő természetes „tónak".
A kutató ezután egy hígítási sort készített a növényi léből, és mindegyikbe aratóhangyákat dobott. Azt tapasztalta, hogy a baktériummentes víz kivételével a hangyák mindben azonnal elsüllyedtek.
A húsevő növény kancsójában élő baktériumpopuláció hasonló ahhoz, amely az emlősök belében vagy a kérődzök bendőjében él, mondta Armitage az előzetes vizsgálatok alapján. A mikrobák valószínűleg nemcsak elejteni, de megemészteni is segítenek a zsákmányt, tette hozzá.