A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Sokkoló fordulat egy misztikus filmbe illő haláleset ügyében

villám
Villámok az ISS egyik felvételén
Vágólapra másolva!
Súlyosan összeégett férfi holttestét találták meg egy házban az Egyesült Államokban. A dolog furcsaságát az adja, hogy az épületben egyáltalán nem pusztított tűz, így kérdéses volt, hogy mi okozta a rejtélyes halálesetet.
Vágólapra másolva!

Egy meg nem nevezett helyen és időben egy 53 éves amerikai férfi éppen a hétvégi házát tatarozta. Egyedül volt az épületben, távol lévő családjával csupán telefonon tartotta a kapcsolatot - olvasható a Popular Science oldalán. A hozzátartozók akkor kezdtek el aggódni, amikor egy idő után a férfi nem válaszolt a hívásokra. Végül értesítették a rendőröket, akik kimentek a helyszínre.

A házba lépve a rendőröket bizarr látvány fogadta: egy csúnyán összeégett holttest feküdt két fémből készült fűrészbak között.

A dolog furcsaságát az adta, hogy a házban jól láthatóan egyáltalán nem volt tűz, és elektromos meghibásodásra sem sikerült bizonyítékot találni.

Ennek megfelelően a nyomozók azt gyanították, az áldozat valószínűleg máshol kapott lángra, és a házba menekülve lelte végül halálát. Alaposabban szemügyre véve az esetet viszont többen megkérdőjelezték ezt a forgatókönyvet. Most úgy tűnik, sikerült magyarázatot találni a rejtélyes ügyre, amelyet az American Journal of Forensic Medicine and Pathology című orvosi szakfolyóiratban mutattak be részletesebben.

Különös nyomok

A test hetven százalékát borították első-, másod- és harmadfokú égési sérülések. A ruházat és a haj megpörkölődött, ám egyes testrészek teljesen épek maradtak. A férfi bal lába ellenben súlyosan megégett, és az szintén árulkodó nyomnak számított, hogy a jobb hüvelykujjon a bőrfelület sérült, sárgásan elszíneződött. Ugyanakkor a légutakban nem rakódott le korom, és a szakértők egyértelmű bizonyítékát találták a szívelégtelenségnek.

A rejtély megoldása

Jobban körbenézve az épületben a nyomozók azt találták, hogy a ház központi részéből acélgerendák nyúltak ki a szabadba, ráadásul a holttest körül is számos fémeszköz hevert. A test sérülései valamint a házban talált szerszámok alapján sikerült szépen lassan összerakni, hogy pontosan mi is történhetett azon a végzetes napon.

Villámok az ISS egyik felvételén Forrás: ESA/NASA

Mint kiderült, a sérüléseket nem tűz, hanem villámcsapás okozta.

De miként tudott ez zárt térben megtörténni? A villám eredetileg egy kilógó acélgerendába csapott, majd azon keresztülhaladva a fémeszközökbe, végül a férfi testébe lépett be. Az elektromosság a bal lábon keresztül futott végig a testen, végül a szívet érintve a jobb hüvelykujjon át távozott.

Villámok a világűrből fotózva Forrás: ESA/NASA

Ezt a szcenáriót erősítette meg a meteorológiai szolgálat is, ami szerint a férfi halálának idején heves, villámlással kísért zivatar söpört végig a környéken.

Vihar idején azért továbbra is a zárt tereket keressük

Villámcsapások miatt évente több száz ember hal meg világszerte. Az áldozatok nagy részét a szabadban éri a végzetes csapás, míg kis részét belső zárt térben, például vezetékes telefon használata közben. Az ilyen esetek azonban elképesztően ritkának számítanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!