A legtöbb családban ezért is hagyományozódnak évről évre a karácsonyi ételek.
A hagyományok szerint például karácsonykor azért szokás halat enni, mert a pikkelyei pénzbőséget jelentenek, és a káposzta is bőséget hoz.
Hasonlóan a bejgli is, a mák, a dió apró szemei mind gazdaságot hoznak - tette hozzá a szakember.
Tátrai Zsuzsanna azt is elmondta,
szokás, hogy egy egész almát annyifelé vágnak, ahány családtag van. Ezt egyszerre, együtt eszik meg, hogy úgy tartson össze a család, ahogy egyszer az alma is együvé tartozott.
Azt is mondják, ha valaki év közben eltévelyedne, ennek az almának a hatására visszatalál a családjához.
Ádám és Éva napján, az ő történetükhöz kötődően jelenik meg a karácsonyfán az alma és a füzér, amely a kígyót jelképezi
- fejtette ki a néprajzkutató.