India a Holdra megy

hold
Vágólapra másolva!
Ember alkotta űreszköz utoljára 2013-ban száll le a Holdra, akkor a kínai Yutu nevű holdjáró tette tiszteletét bolygónk égi kísérőjén. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, 2018-ban India is csatlakozhat hozzá.
Vágólapra másolva!

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) várhatóan 2018 márciusára készül el azzal a speciális kutatójárművel, ami a Csándráján-2 küldetés során juthat el a Holdra.

Nem ez az első holdküldetése az ázsiai országnak, a Csándráján-1 misszió még 2008-ban indult el, ekkor egy apró műholdat jutattak Hold körüli pályára. Az űreszköz tudományos eredménye, hogy magmatikus vizet mutatott ki az egyik kráterben. A szonda 2008. november 14-én csapódott a felszínbe, roncsát azonban csak 2016-ban találta meg a NASA.

Az új küldetés során összesen három űreszköz fog útnak indulni: egy keringőegység, egy leszállóegység és természetesen maga a rover. A keringőegység részletes, háromdimenziós képet alkot a holdfelszínről, a leszállóegység pedig – a holdjáró szállításán kívül - a kérget és a köpenyt fogja vizsgálni. A kutatóeszköz tíz méternél mélyebbre is le tud majd fúrni a talajba. Ami a rovert illeti, a leszállás után elválik a leszállóegységtől és a holdkőzeteket valamint a felszínt fogja alaposabban szemügyre venni.

A Csándráján-2 során három űreszköz kap szerepet: holdjáró (rover), orbiter craft (keringőegység), lander craft (leszállóegység) Forrás: ISRO

A Csándráján-2 kilencvenhárom millió dollárba kerül, a küldetés várható időtartama tizennégy nap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről