A Current Biology című szaklapban közölt tanulmány vezető szerzője, Nathan Lo szerint a termeszek gyomrában lévő minden egyes mikroba
olyan, mint egy apró gépezet egy komplex gyárban, amely a fát és a levegőt cukorrá, valamint fehérjévé alakítja.
A szakember szerint ez a "belső üzem" a termeszek testtömegének kétharmadát teszi ki.
A kutatók DNS-szekvenálást - a DNS-t alkotó alapegységek sorrendjének meghatározása, vagyis a szervezet genetikai alapprogramjának megállapítása - hajtottak végre a termeszek gyomrában lévő mikrobákon és összevetették azokat a Földön megtalálható összes többi típusú, köztük a mezőgazdasági és ipari növényekből származó mikroorganizmusokkal.
Az eredményeink szerint a termeszek gyomrában élő mikroorganizmusok többsége sehol máshol nem fordul elő a természetben, és kifejezetten arra specializálódtak, hogy segítsék a termeszeket a faanyagok megemésztésében, amelyre csak nagyon kevés állat képes"
- mutatott rá Lo.
A szakemberek szerint ez a lenyűgöző emésztési képességük segítette hozzá ezeket az apró, ám széles körben elterjedt állatokat ahhoz, hogy az állatvilág "nehézsúlyú képviselőivé" váljanak.
"Annak megértése, hogy a termeszek miként képesek cukrokat előállítani a fából és egyéb biológiai úton létrejövő szerves anyagokból,
hasznos tudást jelenthet a fenntartható bioüzemanyagok előállításában is"
- jegyezte meg a professzor.