Ha emeljük az étrendben megemeljük az élelmi rostok mennyiségét, naponta minden újabb nyolc grammnyi rost fogyasztása 5-27 százalékkal csökkenti az idő előtti halálozás, a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a vastagbélrák kockázatát. Emellett a stroke és a mellrák kockázata is alacsonyabb lesz - állapította meg a tanulmány.
A kutatás szerint
az egészség megőrzéséhez ajánlott legalább napi 25-29 gramm rostot fogyasztani,
de az ennél nagyobb mennyiségű rost fogyasztásának még nagyobbak az előnyei.
A The Lancet orvosi folyóiratban közölt tanulmány egyik vezető kutatója, Jim Mann, az új-zélandi Otagói Egyetem professzora hangsúlyozta: kutatásuk meggyőző bizonyítékkal szolgált arra, hogy a táplálkozási útmutatókban
a rostokban gazdag étrendet és a teljes kiőrlésű gabonákat kell a középpontba állítani,
mivel ezek egy sor komoly betegség kockázatát csökkentik.
A kutatás megállapította, hogy a legtöbb ember világszerte napi 20 grammnál kevesebb rostot fogyaszt. Nagy-Britanniában 2015-ben egy táplálkozással foglalkozó bizottság napi 30 grammnyi rost fogyasztásának elérését tűzte ki célul, ám ez csupán a britek 9 százalékának sikerült.
Az Egyesült Államokban a felnőttek napi átlagos rostfogyasztása 15 gramm.
Mann elmondta, hogy a teljes kiőrlésű gabonákban, a zöldségekben és gyümölcsökben található élelmi rostok jótékony hatása az összetételükből, felépítésükből következik, és az emésztőrendszerre gyakorolt hatásukban is megmutatkozik.
"A rostban gazdag ételek, amelyek rágást igényelnek, szerkezetüket a bélrendszerben is megőrzik, növelve a teltségérzetet, ezzel is segítve a testsúly kordában tartását. A vastagbélben a rostokat a bélbaktériumok bontják le, ennek szintén nagyon sok jótékony hatása van, köztük a vastagbélrák megelőzése" - magyarázta a tudós.
(Forrás: MTI/The Lancet)