A kutatás során 50 000, 40 és 75 év közötti ember adatait vették górcső alá, a vizsgálat több mint tíz éves időtartamot ölelt fel. 2004 és 2017 között 300-nál is több személynél alakult ki a nyelőcsőrák valamelyik fajtája.
A kutatócsoport szerint egyértelmű bizonyítást nyert, hogy a tea hőmérséklete miatt ugrott meg a megbetegedések száma.
„A legtöbben forrón szeretik a kávét, a teát és a hasonló italokat. Ugyanakkor eredményeink egyértelműen rávilágítanak arra, hogy a nagyon forró tea megnöveli a nyelőcsőrák megjelenésének rizikóját, így érdemes megvárni, míg kihűl az ital” – magyarázta Farhad Islami, az American Cancer Society munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.
Már korábbi tanulmányok is értekeztek a forró italok és a rák kialakulásának kapcsolatáról, viszont az International Journal of Cancer című szakfolyóiratban megjelent publikáció az első, amely rámutat a kockázatosnak ítélt hőmérsékletre.
A nyelőcsőrák a nyolcadik leggyakoribb rákbetegség a világon, évente 400 ezer ember halálát okozza.
A dohányzás, a reflux, az alkohol és a forró italok károsítják a nyelőcsövet, az ismétlődő sérülések miatt pedig megnő a káros sejtburjánzások kialakulásának valószínűsége.