A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Dánia
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Az agykárosodás tovább folytatódik az absztinencia állapotában is

alkohol
Már kis mértékben is veszélyt jelent az egészségre
Vágólapra másolva!
Bár az alkohol agyra gyakorolt káros hatása széles körben ismert, a megfigyelt szerkezeti változások nagyon heterogének. Emellett hiányoznak a diagnosztikai markerek, hogy pontosan jellemezzék az alkohol által kiváltott agykárosodást, különösen az absztinencia kezdetén, ami kritikus időszak a magas visszaesési arány miatt. Kutatók most arra a következtetésre jutottak, hogy az alkoholfogyasztás utáni időszakban az agy ugyanúgy károsodhat, mint azelőtt.
Vágólapra másolva!

Hat héttel később is kimutatható a károsodás

Az alicantei CSIC-UMH Neurotudományi Intézet és a németországi Mannheim-i Központi Mentális Egészségügyi Intézet legfrissebb kutatása szerint az alkoholizmus látható jelei a szeszes italokkal való felhagyás után is megfigyelhetők.

A szakemberek a mágneses rezonancia képalkotás hívták segítségül ahhoz, hogy meghatározzák, hogyan alakul az agykárosodás folyamata az absztinencia első heteiben.

Arra jutottak, hogy hat héttel azután, hogy a páciensek felhagytak az alkoholfogyasztással, még mindig változások történtek az agy fehérállományában. Ezt a kórházi rehabilitációs kezelésbe bevont kilencven önkéntessel végzett neurométeres vizsgálat is kimutatta. A kutatók friss eredményeiket a JAMA Psychiatry tudományos folyóiratban publikálták.

A kontrollcsoport megerősítette az eredményeket

– mondta Dr. Santiago Canals, a CSIC-UMH Neurotudományi Intézetének professzora.

Már kis mértékben is veszélyt jelent az egészségre Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexey Kudenko

A kutatásba bevont kilencven önkéntes páciens átlagos életkora negyvenhat volt, akik alkoholfogyasztási rendellenességek miatt kerültek kórházba. A betegek agyi aktivitásának teljes körű összehasonlításához a kutatók egy harminchat emberből álló kontrollcsoportot is felkértek a tesztek elvégzésére, akiknek egyáltalán nem voltak alkohollal kapcsolatos problémáik. Az ő átlagéletkoruk negyvenegy év volt. A kutatók arra is odafigyeltek, hogy a kutatásban résztvevő betegek egy része bekapcsolódjon egy detoxikáló programba és erőteljesen kontrollálják esetükben a függőséget okozó anyagok fogyasztását, ergo garantálják, hogy az önkéntesek nem fogyasztanak alkoholt.

A károk elsősorban az agy jobb féltekéjét érintették

– magyarázta Dr. Silvia De Santis, a CSIC-UMH Neurotudományi Intézet kutatója, a kutatás vezetője. – Az absztinencia időszakában megfigyelt károk elsősorban az agy jobb féltekéjét és frontális területét érintik. Ez ellentétben áll azzal a hagyományos elképzeléssel, hogy a mikrostrukturális változások az alkohol elhagyását követően azonnal visszatérnek a normál értékekhez.

Az alkoholfogyasztás később is megbosszulja magát Forrás: pexels.com

Hozzátette, hogy az alkoholfogyasztással „általános változás következik be a fehér anyagban, azaz a szálak halmazában, amelyek biztosítják a kommunikációt az agy különböző részei között. A változások leginkább a kérgestestben (corpus callosum) és a fimbriában intenzívek.

Ezek fontos szerepet játszanak az emlékek kialakulásában és a döntéshozatalban.

A kutatók a jövőben megpróbálják pontosabban jellemezni a gyulladásos és degeneratív folyamatokat annak érdekében, hogy releváns képet kapjanak azokról a folyamatokról, amelyek a korai absztinencia fázisában mennek végbe az alkoholfogyasztási problémákkal küzdő emberek szervezetében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!