A kutatók közel 30 ezer felnőtt étrendjét, egészségi állapotát és életmódját követték nyomon 31 éves korukig és megállapították, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott tojás miatt a megemelkedett koleszterinszint súlyos egészségkárosító hatással járhat.
A tojásfogyasztás éves szinten évről-évre emelkedik: az Egyesült Államokban például az emberek néhány éve átlagosan még évi kettőszáztövennégy tojást fogyasztottak, most pedig már huszonöttel többet
– mondta Katherine Tucker, az UMass Lowell Zuckerberg Egészségtudományi Főiskola orvosbiológiai professzora, az tudományos folyóiratban most publikált tanulmány társszerzője.
Hozzátette azt is, hogy a jelenlegi táplálkozási iránymutatások nem nyújtanak az egyéneknek megfelelő tanácsot arra vonatkozóan, hogy
naponta hány tojás fogyasztásával tudnak az egészségesnek mondható táplálkozás határain belül maradni.
Az ötévente frissített táplálkozási irányelvek azonban a tojás vonatkozásában igen csekélyke információval szolgálnak.
A táplálkozási szakértők úgy gondolják, hogy a magas koleszterinszintért inkább a telített zsírok a felelősek és nem a tojásfogyasztás
– magyarázta Tucker. – Az irányelv azonban egyértelműen kimondja, hogy a koleszterin fogyasztását napi 300 milligrammban érdemes maximalizálni.
Egy nagyobb méretű tojás azonban közel 200 milligramm koleszterint tartalmaz, ami nagyjából egy 227 grammos steaknek felel meg. A kutatók rámutattak, hogy
a magas koleszterintartalmú élelmiszerek közé tartoznak a feldolgozott hústermékek, a sajt és a magas zsírtartalmú tejtermékek.
És bár a most publikált kutatás nem nyújt specifikus ajánlásokat a tojás- vagy a koleszterin-fogyasztásra vonatkozóan, úgy találta, hogy minden, naponta elfogyasztott, további 300 milligramm koleszterin 17 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint 18 százalékkal a korai halálozás esélyét.
A kutatók szerint azonban a tojásfogyasztást nem szabad mellőzni, hiszen nagy dózisban tartalmazza a szemek és a csontok egészségéhez szükséges tápanyagokat.
Azt javaslom, hogy ne fogyasszunk el minden nap egy három tojásból készült omlettet, táplálkozzunk inkább változatosan
– mutatott rá Tucker. – Az egészséges táplálkozás elsősorban a mérsékletességről és az egyensúlyról szól, ahol érdemes odafigyelni az étrendünk minőségére.
A most publikált eredmények arra is rámutattak, hogy a vizsgálatban résztvevők hiába éltek egyébként egészséges életmódot, tehát hiába mozogtak rendszeresen és figyeltek oda a táplálkozásukra, ez nem változtatta meg a magas tojásfogyasztáshoz kapcsolódó, emelkedő koleszterinszint miatt kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a korai halál kockázatának növekedését.
(MedicalExpress)