Az úgynevezett vega burgerek alapját általában a szója, borsó és mungóbab képezi. A gyártók szerint a húsmentes burgerek vitamin-, fehérje- és ásványianyag-tartalma simán felveszi a versenyt a normál hamburgerekével, sőt, még a közismertebb vegetáriánus ételeknél is egészségesebbek lehetnek. Mindemellett elkészítésükkor kevesebb vizet használnak fel, és az üvegházhatású gázok kibocsátása is mérsékeltebb.
A Harvard Medical School munkatársai ugyanakkor óvatosságra intenek;
a húsmentes burgerek ugyanis az "ultra-feldolgozott élelmiszerek" közé tartoznak, és emiatt többek között jelentős mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat.
A sok telített zsírra azért van szükség ezeknél az élelmiszereknél, hogy a vega burgerek íze minél jobban hasonlítson az eredeti húspogácsát tartalmazó hamburgerekéhez.
A telített zsírok szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak, és hozzájárulhatnak a korai halálozáshoz. Ráadásul nem ez a vegetáriánus burgerek egyetlen veszélye:
rengeteg nátriumot is tartalmaznak.
A húsmentes hamburgerek jót tesznek a bolygóval, egészségünkre azonban bizonyos esetekben ártalmasak lehetnek"
– írta Emily Gelsomin, a Massachusetts General Hospital táplálkozásspecialistája a Harvard Medical School weboldalán. A szakértők hozzáteszik: több hüvelyes hozzáadásával és teljes kiőrlésű zsemlével a káros hatások némileg mérsékelhetők.