A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A járvány miatt leállították a chilei ALMA teleszkóphálózatot

vörös óriás
Az Atacamai Nagyméretű Milliméteres Hálózat (ALMA) egyik rádióteleszkópja
Vágólapra másolva!
Leállították Chilében a nemzetközi Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózatot (ALMA) a koronavírus-járvány miatt - közölte az intézmény.
Vágólapra másolva!

"A tudományos munkatársak jólléte és egészsége érdekében hoztuk meg ezt a példa nélküli döntést, hogy otthon lehessenek családtagjaikkal, amíg a járványhelyzet megoldódik" - idézi a csütörtöki közlemény Sean Dougherty-t, az ALMA igazgatóját.

A Chile északi részén, az Atacama-sivatagban felállított 66 rádiótávcsövet március 22-én állították le, és legkorábban május 19-én indítják újra

- áll a közleményben. Egy kisebb csapat dolgozik csak tovább, hogy működtessék a legfontosabb rendszereket és biztosítsák, hogy újrakezdődhessen a munka, amint lehetséges.

Az Atacamai Nagyméretű Milliméteres Hálózat (ALMA) egyik rádióteleszkópja Forrás: Wikimedia Commons/Iztok Boncina

Steffen Mieske, a Santiagótól északra fekvő, európai működtetésű Paranal Obszervatórium vezetője kiemelte: a teleszkópok működési volumenét csökkentették a 2010-es pusztító földrengést követően, valamint a tavalyi chilei tüntetéshullám miatt is, de az elmúlt 21 évben egyszer sem állították le teljesen a működésüket.

(MTI/Reuters/Hszinhua)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!