Benéztek a Jupiter felhői alá, pokoli kép tárult a szemük elé

Jupiter, infravörös
Az infravörös kép alapján többet megtudhatunk a gázóriás belsejében zajló folyamatokról
Vágólapra másolva!
Pokoli arcát mutatja a Jupiter a hawaii Gemini North teleszkóp legújabb fotóján.
Vágólapra másolva!

A Jupiter leginkább színes, kavargó felhőiről és a Naprendszer legnagyobb viharáról, a Nagy Vörös Foltról ismert, a felhőtakaró alatt zajló folyamatokról azonban a tudomány viszonylag kevés információval rendelkezik. A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatói által publikált vadonatúj kép alapján többet megtudhatunk arról, milyen tényezők befolyásolják a gázóriás időjárási rendszerét, és mik tartják életben a planéta évszázadokon át tomboló viharait.

A felvételt a hawaii Gemini North teleszkóp készítette infravörös tartományban, az ún. "lucky imaging" (magyarul szerencsés képalkotás) technika alkalmazásával.

A Föld légköre zavarja az égitestek tanulmányozását, rontja a róluk készített képek minőségét. Ezt a torzító hatást a kutatók úgy igyekeznek kiküszöbölni, hogy az adott objektumról több képet is készítenek, a fotók közül pedig egy szoftver kiválasztja a legélesebbeket. Végül az éles képeket egymásra illesztve összeáll egy közel tökéletes minőségű felvétel a vizsgált égitestről.

Az infravörös kép alapján többet megtudhatunk a gázóriás belsejében zajló folyamatokról Forrás: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA, M.H. Wong (UC Berkeley)

A Hubble fotóin a látható fény tartományában csodálhatjuk meg a Jupitert, az annál nagyobb hullámhosszú infravörös sugárzás azonban a felhők alatt zajló folyamatokba enged betekintést. A fenti képen a legfényesebb régiók teljesen felhőmentesek, míg a sötétebb területeket vastagabb felhőréteg takarja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!